Cosmarul din alimentarele comuniste, o delicatesa pentru asiatici. Bancul cu "gaina Takimuri", o afacere de 12.000 de tone/an

Ultima actualizare: 07-02-2015 07:14

Unii inca au frisoane cand isi aduc aminte de mirosul din alimentara de pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci, in galantare, gaseai doar peste oceanic si tacamuri.

Romania inca produce, anual, 20 de mii de tone de gheare de pui, iar 60% din aceasta cantitate pleaca inspre China si Vietnam.

Asiaticii ar lua si mai mult, insa, nu stim noi sa le vindem. Cantitatea ramasa in tara este transformata in hrana pentru animale sau se arunca. Satui de privatiuni, romanii nu vad tacamurile de pasare ca pe niste delicatese.

Desi aveam foarte multe crescatorii de pasari, in anii comunismului pulpele, aripile si pieptul de pui mergeau la export, iar noua ne ramaneau doar ghearele, gatul si capul.

Romanii faceau haz de necaz. Spuneau ca japonezii se minuneaza de gaina Takimuri inventata de noi, cu sase picioare si patru gaturi. Evident ca era o gluma amara.

Dupa Revolutie, romanii au refuzat sa mai manance tacamuri. Foarte rau, spun asiaticii, care le considera delicatese pe de o parte si extrem de sanatoase pe de alta. Au colagen si sunt benefice pentru cei care vor sa aiba o piele ca de bebelus.

La mare cautare in China, ghearele de pui nu au cerere in Romania. Se gasesc in doar cateva restaurante chinezesti de la noi. In Asia ele se prepara in functie de zona. 

Bucatar chinez: ''Se prajesc ghearele, se adauga condimentele, anason, praz, ghimbir, ardei iute uscat, usturoi si se trag la tigaie 30 de minute.''

In Beijing, ghearele de pui au o alta denumire, "picioare de pasare Phoenix", pentru ca suna mai bine.

Asiaticii ar fi dispusi sa cumpere de la noi toata productia. Pana una alta ce nu vindem dam la animale.

De la an la an, exportul de gheare de pui a crescut totusi cu 10%, astfel ca in 2014 Romania a vandut 12 mii de tone.

La noi exista o singura fabrica, la Medgidia, care pregateste aceste produse pentru export. De aici, tacamurile ajung in portul Constanta si mai departe, cu vaporul, in China si Vietnam, la pretul de 150 de euro pentru o tona.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!