Ce se va întâmpla cu pensiile după ce coaliția de guvernare a anunțat că nu mai cresc anul acesta, ci de la 1 ianuarie 2022

×
Codul embed a fost copiat

Pensiile nu vor mai crește cu 8% din septembrie 2021, așa cum prevede legea, ci de la 1 ianuarie 2022, după cum a anunțat luni președintele PNL Ludovic Orban. Inițial, pensiile ar fi trebuit majorate anul acesta cu 40%.

Bugetul României pe anul 2021 nu va prevede și creșterea pensiilor, așa cum așteptau milioane de pensionari și dădeau asigurări chiar și cei aflați la guvernare.

Guvernanții încearcă astfel să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%, în condițiile unei economii puternic afectate de criza pandemiei Covid-19. 

Practic, pensiile vor fi ”înghețate” anul acesta la valoarea lor actuală și vor fi majorate abia de la 1 ianuarie 2022. Până atunci, vor fi recalculate cât mai repede posibil, ”astfel încât să se facă dreptate pentru pensionari”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), România avea în al treilea trimestru al anului 2020 un număr de 5.125.000 de pensionari, din care 4.675.000 încadrați în bugetul asigurărilor sociale de stat. Restul reprezintă beneficiarii de pensii speciale.

Citește și
Dan Barna
Dan Barna: Săptămâna viitoare, să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pensia medie din sistemul asigurărilor sociale de stat a fost în intervalul citat de 1.454 lei.

Cheltuielile cu pensiile din sistemul public s-au ridicat în 2020 la aproape 85 de miliarde de lei, ceea ce a reprezentat 7,5% din PIB-ul estimat.

”Există o decizie luată, privitoare la pensii. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume compensarea în proporție 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 % din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a anunțat luni Orban decizia coaliției de guvernare.

Liderul liberal a explicat că sistemul folosit până acum, de a crește punctul de pensie în iulie- septembrie, a provocat „multe anomalii, discrepanțe”.

Cât privește procedura de recalculare, aceasta ”urmărește un lucru foarte simplu, și anume, dacă un pensionar are o contribuție similară să aibă aceeași pensie indiferent de anul în care s-a pensionat”, a mai spus Ludovic Orban.

 

Florin Cîțu, în ianuarie 2021: Anul acesta pensiile vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut

 

Pensiile au reprezentat cea mai mare provocare în alcătuirea bugetului de stat pe 2021. Teoretic, acestea trebuiau să crească anul acest cu 40%, după ce Curtea Constituțională a declarat constituțională o lege promovată în acest sens de PSD.

Anterior, guvernanții anunțau o majorare a pensiilor de maxim 8%, iar ministrul Muncii, Raluca Turcan, dădea ca sigură în luna ianuarie creșterea pensiilor în 2021 cel puțin cu rata inflației.

Tot în ianuarie, premierul Florin Cîțu declara că pensiile de anul acest vor fi mai mari decât cele din 2020. 

“Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei - ca să înţelegem procedura de bugetare. Până să începem orice anul acesta, vezi dacă ies cheltuielile cu 8 miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie şi alocaţiile cu încă 2,3 miliarde de lei. Deci, suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB. Pensiile, anul acesta, vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut şi asta este cert, iar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a afirmat primul ministru.

Săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu anunța deja că bugetul pe 2021 nu va prinde și majorarea pensiilor.

Asta în condițiile în care programul de guvernare al coaliției PNL-USR PLUS- UDMR se prevedea majorarea anuală a valorii punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

 

A început evaluarea tuturor dosarelor de pensie

 

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a început evaluarea tuturor dosarelor de pensie şi pregătirea unei noi legi, pentru ca în următorul an şi jumătate, 5 milioane de pensii să fie recalculate.

Astfel, ar urma să fie eliminate situaţiile din prezent în care oameni cu acelaşi punctaj primesc pensii diferite.

Evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii, informaţii care vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate.

”Pasul acesta are la baza contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va conţine indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate. Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

 

Noua majoritate parlamentară vrea să elimine anul acesta pensiile speciale

 

Și, până la creșterea pensiilor sociale, guvernanții vor să elimine pensiile speciale.

Potrivit unui calcul al Ministerului Economiei, pentru cele 10 categorii de angajaţi care primesc pensii speciale, aceasta cheltuială a crescut cu 60% în ultimii cinci ani.

Cea mai mare creştere a fost în cazul parlamentarilor, unde totalul pensiilor speciale s-a triplat, la fel şi în cazul magistraţilor, care de la 339 de milioane de lei, a ajuns la aproape 900. Astfel, de la 6,3 miliarde de lei, în 2016, cheltuiala cu pensiile speciale a ajuns la peste 10 miliarde, anul trecut.

Pensiile speciale ar urma să fie eliminate de noua majoritate parlamentară.

Pensia specială se calculează în funcţie de indemnizaţia brută lunară, care la rândul ei se calculează în funcţie de salariul minim.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Control la IPJ Vaslui. Salariile poliţiştilor sunt mărite artificial pentru a obţine pensii mai mari
Control la IPJ Vaslui. Salariile poliţiştilor sunt mărite artificial pentru a obţine pensii mai mari

Conducerea Poliţiei Române a dispus verificări la IPJ Vaslui, după ce au apărut informaţii că salariile poliţiştilor în prag de pensionare sunt mărite artificial pentru a obţine pensii mai mari.

Dan Barna: Săptămâna viitoare, să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor
Dan Barna: Săptămâna viitoare, să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că partidele din coaliția de guvernare doreşte realizarea unei şedinţe comune ale celor două Camere, având ca obiectiv eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Începe recalcularea pensiilor din România. Turcan: Nicio pensie nu va scădea
Începe recalcularea pensiilor din România. Turcan: Nicio pensie nu va scădea

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că se va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.