Creșterea pensiilor, o problemă fără soluții pentru guvernanți. Ce plan pregătește executivul

02-02-2021 20:33


Creşterea pensiilor rămâne încă o problemă fără soluţii pentru guvernanţi. Abia în toamna ar urma să fie prevăzută o indexare, însă executivul este încă în negocieri.

Pentru a mai reduce presiunea pe buget, coaliţia aflată la guvernare intenţionează să elimine o parte din pensiile speciale.

Una dintre cele mai mari provocări în calculul bugetului se referă la pensii. Acestea ar urma să crească în septembrie, speră ministrul Muncii, dar nu cu 8%, cât prevede actuala lege, ci cu mai puţin.

În paralel cu pregătirea bugetului, Ministerul Muncii a început evaluarea tuturor dosarelor de pensie şi pregătirea unei noi legi, pentru ca în următorul an şi jumătate 5 milioane de pensii să fie recalculate. Astfel, ar urma să fie eliminate situaţiile din prezent în care oameni cu acelaşi punctaj primesc pensii diferite.

Până atunci, Ministerul Muncii a pregătit câteva variante şi pentru reglarea pensiilor speciale, care fac o gaură uriaşă în buget.

Potrivit unui calcul al ministerului Economiei, pentru cele 10 categorii de angajaţi care primesc pensii speciale, aceasta cheltuială a crescut cu 60% în ultimii cinci ani. Cea mai mare creştere a fost în cazul parlamentarilor, unde totalul pensiilor speciale s-a triplat, la fel şi în cazul magistraţilor, care de la 339 de milioane de lei, a ajuns la aproape 900. Astfel, de la 6,3 miliarde de lei, în 2016, cheltuiala cu pensiile speciale a ajuns la peste 10 miliarde, anul trecut.

Pensiile speciale ar urma să fie eliminate de noua majoritate parlamentară.

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: ”Am discutat despre modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, aici există un acord, să modificăm statutul pentru a desfiinţa aceste pensii speciale ale parlamentarilor."

Pensia specială se calculează în funcţie de indemnizaţia brută lunară, care la rândul ei se calculează în funcţie de salariul minim.

În 2016, când acesta era 1.050 de lei, un ales cu o vechime de un mandat a primit în mână o pensie specială de 2.494 de lei. Cum salariul minim pe economie a ajuns la peste 2.000 de lei, anul trecut, acelaşi ales a ajuns să primească 4.942 de lei. Vedem astfel că, în 4 ani, pensia lui specială s-a dublat.

Pentru a elimina pensiile speciale nu există încă un acord ferm şi cu UDMR. Kelemen Hunor a spus că uniunea va vota doar pentru eliminarea tuturor categoriilor de pensii speciale.


VIDEO PROTVPLUS.RO