Începe recalcularea pensiilor din România. Turcan: Nicio pensie nu va scădea

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că se va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor.

Raluca Turcan a anunţat într-o conferinţă de presă că va demara evaluarea dosarelor de pensie, transmite News.ro

”Vom începe evaluarea pensiilor din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, aşa cum prevedea acest ordin. Evaluarea dosarelor e etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor pe fond e o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru oameni, într-un format sustenabil economic”, a declarat Raluca Turcan.

Ce presupune evaluarea dosarelor

 

Aceasta a precizat că evalaurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii, informaţii care vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

”Pasul acesta are la baza contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va conţine indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate. Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a mai declarat ministrul.

Turcan a explicat că, până se finalizează acest proces, pensiile se calculează în baza legii existente.

Întrebată care vor fi indicatorii luaţi în calcul la evaluarea dosarelor, Turcan a explicat: ”Sunt mai mulţi indicatori. Ei se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, de asemenea veniturile de natură salarială, perioadele necontributive care au mai multe imputuri, mai multe variante. Aici facem practic o sinteză a tuturor indicatorilor care pot fi luaţi în calcul în calcularea pensiilor, iar când va fi gata legea cu formula stabilită vom extrage din aceşti indicatori exact acele componente pe care le vom introduce în recalcularea pensiilor”.


5 milioane de pensii vor fi evaluate şi recalculate în următorul an şi jumătate. Măsura îşi propune să elimine diferenţele actuale din sistem. Acum, oameni cu aceeaşi contributivitate au pensii diferite, în funcţie de momentul în care au ieşit la pensie. Au fost calculate după legi diferite, dar vorbim de diferenţe şi între bărbaţi şi femei, cu aceeaşi carieră.

De exemplu, iată 4 persoane care au acelaşi punctaj, adică 50 de puncte. Un bărbat care a ieşit la pensie înainte de 2001 primeşte o pensie de 2.394 de lei. Un bărbat care a ieşit la pensie mai târziu, înainte de 2010, primeşte 2.250 de lei, o femeie în aceeaşi situaţie primeşte însă 2.668 de lei. Iar un bărbat ieşit la pensie recent, de când a intrat în vigoare legea actuală, are 2.884 de lei.
Sunt, aşadar, diferenţe şi de peste 600 de lei.

După recalculare, pentru acelaşi număr de puncte, pensia ar urma să ajungă la 2.750 de lei, conform unui scenariu de calcul al Casei Naţionale de Pensii, deci primele două persoane vor avea pensiile crescute, iar cel de-al treilea va rămâne cu aceeaşi sumă, pentru că nicio pensie nu ar urma să scadă.

Nedelcu Preda, Federația Națională a Pensionarilor: „Nu de comisie, de recalcularea pensiilor avem nevoie în acest moment. Cerem Guvernului să respecte legea 127, să majoreze în acest an valoarea punctul de pensie cu 26% ca să completeze ceea ce s-a majorat anul anterior cu 14%. Afirmaţia că are în vedere eventual o indexare a pensiilor în acest an cu 3% este o insultă”.

Momentan nu se ştie cu cât vor creşte pensiile anul acesta. Totul depinde de cât va permite bugetul care nu a fost încă finalizat.

Proiect privind vârsta de pensionare

 

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Chestionată dacă va scădea vreo pensie în urma recalculării, ministrul Muncii a răspuns: „Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea. Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”.

Pensiile speciale, vizate și ele de analiză

 

Ministrul Muncii a mai afirmat că pensiile speciale, în afară de cele ocupaţionale, intră în analiza instituţiei şi este căutată o formulă juridică şi mai multe variante prin care la pensiile speciale să fie asigurat principiul contributivităţii.

"Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate. Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a declarat Raluca Turcan.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit

Un cutremur de magnitudine slabă a avut loc, vineri, la ora 20:18, ora locală a României.

 

România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu
România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc iar prin programele viitoare dezvoltate de Ministerul Agriculturii numărul suinelor produse va creşte la 8,7 milioane.  

De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”
De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”

Dronele căzute pe teritoriul României nu pot fi doborâte, spune Marcel Ciolacu, pentru că „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis”, explică premierul, după cel mai recent astfel de eveniment.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.