Începe recalcularea pensiilor din România. Turcan: Nicio pensie nu va scădea

×

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că se va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor.

Raluca Turcan a anunţat într-o conferinţă de presă că va demara evaluarea dosarelor de pensie, transmite News.ro

”Vom începe evaluarea pensiilor din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, aşa cum prevedea acest ordin. Evaluarea dosarelor e etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor pe fond e o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru oameni, într-un format sustenabil economic”, a declarat Raluca Turcan.

Ce presupune evaluarea dosarelor

 

Aceasta a precizat că evalaurea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii, informaţii care vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate.

”Pasul acesta are la baza contributitivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va conţine indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate. Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate”, a mai declarat ministrul.

Turcan a explicat că, până se finalizează acest proces, pensiile se calculează în baza legii existente.

Întrebată care vor fi indicatorii luaţi în calcul la evaluarea dosarelor, Turcan a explicat: ”Sunt mai mulţi indicatori. Ei se referă la detalieri ale stagiului de cotizare sau de vechime în muncă, de asemenea veniturile de natură salarială, perioadele necontributive care au mai multe imputuri, mai multe variante. Aici facem practic o sinteză a tuturor indicatorilor care pot fi luaţi în calcul în calcularea pensiilor, iar când va fi gata legea cu formula stabilită vom extrage din aceşti indicatori exact acele componente pe care le vom introduce în recalcularea pensiilor”.


5 milioane de pensii vor fi evaluate şi recalculate în următorul an şi jumătate. Măsura îşi propune să elimine diferenţele actuale din sistem. Acum, oameni cu aceeaşi contributivitate au pensii diferite, în funcţie de momentul în care au ieşit la pensie. Au fost calculate după legi diferite, dar vorbim de diferenţe şi între bărbaţi şi femei, cu aceeaşi carieră.

De exemplu, iată 4 persoane care au acelaşi punctaj, adică 50 de puncte. Un bărbat care a ieşit la pensie înainte de 2001 primeşte o pensie de 2.394 de lei. Un bărbat care a ieşit la pensie mai târziu, înainte de 2010, primeşte 2.250 de lei, o femeie în aceeaşi situaţie primeşte însă 2.668 de lei. Iar un bărbat ieşit la pensie recent, de când a intrat în vigoare legea actuală, are 2.884 de lei.
Sunt, aşadar, diferenţe şi de peste 600 de lei.

După recalculare, pentru acelaşi număr de puncte, pensia ar urma să ajungă la 2.750 de lei, conform unui scenariu de calcul al Casei Naţionale de Pensii, deci primele două persoane vor avea pensiile crescute, iar cel de-al treilea va rămâne cu aceeaşi sumă, pentru că nicio pensie nu ar urma să scadă.

Nedelcu Preda, Federația Națională a Pensionarilor: „Nu de comisie, de recalcularea pensiilor avem nevoie în acest moment. Cerem Guvernului să respecte legea 127, să majoreze în acest an valoarea punctul de pensie cu 26% ca să completeze ceea ce s-a majorat anul anterior cu 14%. Afirmaţia că are în vedere eventual o indexare a pensiilor în acest an cu 3% este o insultă”.

Momentan nu se ştie cu cât vor creşte pensiile anul acesta. Totul depinde de cât va permite bugetul care nu a fost încă finalizat.

Proiect privind vârsta de pensionare

 

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Chestionată dacă va scădea vreo pensie în urma recalculării, ministrul Muncii a răspuns: „Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea. Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”.

Pensiile speciale, vizate și ele de analiză

 

Ministrul Muncii a mai afirmat că pensiile speciale, în afară de cele ocupaţionale, intră în analiza instituţiei şi este căutată o formulă juridică şi mai multe variante prin care la pensiile speciale să fie asigurat principiul contributivităţii.

"Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate. Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a declarat Raluca Turcan.

Citește și...
Doi copii, de 17 și 14 ani, loviți de fulger în Hunedoara
Doi copii, de 17 și 14 ani, loviți de fulger în Hunedoara

Doi copii, o fată de 17 de ani şi un băiat de 14 ani, au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan din judeţul Hunedoara.

 

Regulamentul de parcare în București se aplică de luni, 15 august. Unde mai pot parca șoferii gratis
Regulamentul de parcare în București se aplică de luni, 15 august. Unde mai pot parca șoferii gratis

Regulamentul de parcare în București va fi aplicat de luni, 15 august. Șoferii care nu vor achita parcarea în parcările amenajate de Primăria Capitalei se vor trezi cu amenzi și chiar cu mașina blocată, iar parcarea pe străduțe va deveni din ce în ce mai dificilă.

Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese
Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat în România 2.651 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, cu peste 2.000 mai puține față de ziua anterioară, precum și 12 decese.

Recomandări
David Popovici, elogiat în L’Equipe după recordul mondial de la Europene: ”Veni, Vidi, Popovici”
David Popovici, elogiat în L’Equipe după recordul mondial de la Europene: ”Veni, Vidi, Popovici”

”Veni, Vidi, Popovici", a titrat cotidianul francez L'Equipe, într-un material dedicat noului campion european şi recordman mondial la 100 metri liber, românul de doar 17 ani, David Popovici.  

Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese
Bilanț coronavirus, 14 august. Scade numărul de infectări și decese

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat în România 2.651 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, cu peste 2.000 mai puține față de ziua anterioară, precum și 12 decese.

Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii
Calendar ortodox 15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august.