Ce putem manca in aceasta vara pe litoral. Bucatarii au preparat retete apetisante cu peste si fructe de mare
Festin gastronomic pe litoral: chefii s-au intrecut in prepararea celor mai apetisante retete cu peste si fructe de mare. Au vrut sa le arate turistilor ce pot manca in aceasta vara prin statiunile noastre.
Totusi este bine sa stiti ca in mare parte pestele pe care il gasiti in restaurantele de pe litoral nu este neaparat din Marea Neagra, cel de apa dulce provine uneori din crescatorii, iar fructele de mare din Mediterana.
30 de maestri bucatari de la renumite restaurante din Constanta si Mamaia au facut spectacol cu cele mai imbietoare retete din peste si fructe de mare.
Alegeri 2024
16:08
Ce a spus Marcel Ciolacu când Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale din 2019. Marea dorință a actualului premier
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
15:55
Rezultate alegeri prezidențiale, turul 1: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe doi, iar Ciolacu demisionează din PSD
15:54
Dăncilă, atac la Ciolacu: "PSD a ratat intrarea în turul 2 al prezidenţialelor pentru că nu a avut candidat"
Bucatarii spun cu amaraciune ca pestele si fructele de mare sunt aduse de cele mai multe ori din import, pentru ca noi nu stim sa exploatam eficient partea noastra de litoral. Nu suntem bine organizati, iar asociatiile de pescuit sunt putine.
De cele mai multe ori, pestele si scoicile vin de la vecinii bulgari. Pescarii de acolo au inteles ca daca se dezvolta, vor avea piata de desfacere inclusiv pe litoralul romanesc. Si vand tone de marfa restaurantelor noastre.
In acest timp, la noi, barcile stau la mal si plasele de pescuit la soare. Multi turisti care vin la restaurantele de pe litoral cred ca mananca peste din Marea Neagra. Insa, daca nu e de la bulgari, este luat din hipermarketuri cu provenienta Italia, Grecia sau Norvegia.
Adriana Focuta, bucatar sef: "Turistul comanda peste, nu intreaba de cele mai multe ori ce provenienta are. Din pacate nu avem cantitatea suficienta de la noi din Marea Neagra sa o punem pe mesele romanilor."
Totusi, in plin sezon, gasiti macar in cateva restaurante si peste sau fructe de mare din apele romanesti. Intrebati despre provenienta si verificati daca fructele de mare au fost congelate sau proaspete.
Scoicile gatite la abur sau cu diverse sosuri sunt piesa de rezistenta si in acest an iar proprietarii restaurantelor le promit turisilor ca fac tot posibilul sa le ofere marfa autohtona. O portie de 700 de grame dintr-o astfel de bunatate costa 36 de lei.
Gasiti peste proaspat prins din Marea Neagra la cherhanalele care si-au angajat pescari ce le asigura aprovizionarea zi de zi. Aveti grija si cu pestele de apa dulce, asa zis de Dunare. Provine de cele mai multe ori din crescatorii.