Transformarea statiunii Vama Veche in ultimii 20 de ani. Turistii, impartiti intre "nu mai e ce a fost" si "imi place si asa"

×
Codul embed a fost copiat

Cu marea-n suflet, facem o calatorie in Vama Veche, probabil cea mai controversata statiune de pe litoralul nostru.

 Candva un simplu sat de granita, acum o aglomeratie haotica de constructii, atrage anual zeci de mii de turisti. Abia acum, cu o intarziere de 20 de ani, autoritatile locale incearca sa puna ordine cu un regulament de urbanism, care stabileste, printre altele, ca noile constructii nu pot fi mai inalte de doua etaje, iar culorile folosite trebuie sa fie in tonuri de alb, crem sau albastru. Ce e construit, insa, asa ramane.

Adi si Gasca au descoperit Vama in urma cu 5 ani. Aveau atunci doi ursuleti de plus cam decolorati si un cort ca de jucarie, care se numea "la castel".

Din 2012, fiecare vacanta de 1 mai si-au petrecut-o la mare. Cu trecerea anilor insa, au crescut atat pretentiile, cat si dimensiunea cortului. Acum, confortul conteaza. La fel s-a intamplat si cu Vama. Daca in anii '90, era un loc pustiu si salbatic, cativa ani mai tarziu lucrurile se schimba.

Citește și
Vama Veche
Atmosfera boema, focuri de tabara si oameni zambitori. Cum arata distractia de 1 mai in Vama, in ciuda vremii capricioase
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Din nevoia de confort si de o masa calda, apare si primul loc de cazare. Cu lemn si nisip pe jos. Dar in lipsa unui plan urbanistic si fara o gandire unitara a locului, isi fac loc si betoanele, exploatate din plin de investitorii care inteleg ca este cerere. Anii 2000 gasesc Vama in plina dezvoltare. Haotica. Asa cum s-a intamplat in multe statiuni din Romania.

De-a lungul anilor, autoritatile locale au aplicat strategia atat de cunoscuta pe litoralul romanesc: merge si asa. Turistii incep sa se planga: Vama nu mai e ce-a fost, dar continua sa vina pentru ca spiritul liber al locului se pastreaza. Intre timp, se plimba prin lume, isi construiesc cariere si castiga bani frumosi. Unii devin investitori in Vama, altii isi conving prietenii sa investeasca. Asa ca apar plaje boeme, cu mobilier din lemn si stuf, care ofer confort vamaiotului ajuns acum la maturitate.

Adrian Ion, manager beach bar: "Acest loc se adreseaza acelorasi vamaioti, aceeasi de 10 ani care fie lucreaza in corporatii, fie s-au ajuns ca sa zic asa si acum vor un cearsaf curat, apa calda si vor servicii de calitate."

4.000 de locuri de cazare numara Vama oficial. Cele mai multe in hoteluri care nu par sa se incadreze in spiritul acestui loc. Inoxul, betonul si termopanul sunt peste tot. In ultimele veri insa, au aparut si locuri boeme, care amintesc insa mai mult de Grecia decat de vama de altadata. Dar respecta peisajul…marin. Corturi pe plaja mai sunt, desi acest lucru este interzis din 2003.

In tot acest amalgam, si cu o intarziere de cel putin 20 de ani, Consiliul Local al comunei Limanu, de care apartine Vama Veche, aproba in sfarsit un regulament de urbanism. Mobilierul teraselor trebuie sa fie din lemn sau fier forjat, cu design modern, iar culorile albastru, crem deschis sau tonuri de maro. La fel si copertinele.

Primar comuna Limanu: "Suntem constienti ca din punct de vedere urbanistic sunt o gramada de greseli. In acest moment, Primaria Limanu a inceput sa lucreze la noul plan de urbanism general. Noi ne dorim cladirile sa fie maxim 2 etaje, gradul de ocupare al terenului pana la 40 la suta, obligatoriu locuri de parcare, fie ca e casa de locuit sau cazare. Pe acoperis sa existe numai tigla, numai material ceramic, sa nu mai vedem table sindrila."

Au aparut si primele cosuri de gunoi. Insuficiente insa. Atat in statiune, cat si pe plaja. Poveste nerezolvata de cel putin 5 ani

La capitolul infrastructura - drumuri si utilitati - inca mai este mult de lucrat. Chiar daca s-au facut lucrari de modernizare, in fiecare weekend aglomerat, reteaua electrica pica.

In tot acest peisaj, apare si problema preturilor. Sa nu te astepti ca Vama sa fie o statiune ieftina. O putem compara, pe alocuri, cu Mamaia. Exista insa varianta cazarii la localnici si a fast food urilor cu mancare accesibila.

Tragem linie: Vama este un loc pe care fiecare il percepe asa cum vrea, unde fiecare poate fi cine vrea intr-o atmosfera de eliberare si libertate pe care nu o gasesti in alta statiune de pe litoral. Un loc unde nu exista judecata si prejudecati, unde poti fi tu insuti, unde regulile sunt uitate si incalcate si unde te poti indragosti pentru o secunda sau pentru toata viata de un chip fericit

Dana Papadima, participant in proiectul "Salvati Vama Veche": "Lumea vad ca e foarte fericita, Vama are o vizibilitate, acea Mamaia a sudului cu mici accente boeme, de care tinerii de acum se bucura foarte tare. Asa ca eu zic sa mai lasam cantecul de lebada si plangerile, lumii ii place sa fie multime, sa fie distractie, sa danseze pana in zori, sa danseze pe mese. Nu mai are rost sa ne lamentam, e o forma de turism."
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cei care nu au plecat la mare s-au distrat alaturi de Goran Bregovic in Parcul Izvor. Turist strain:
Cei care nu au plecat la mare s-au distrat alaturi de Goran Bregovic in Parcul Izvor. Turist strain: "Multumesc, Romania"

Nu a fost nici Vama Veche, nici Mamaia, dar totusi a avut si Capitala insula ei de distractie.

Atmosfera boema, focuri de tabara si oameni zambitori. Cum arata distractia de 1 mai in Vama, in ciuda vremii capricioase
Atmosfera boema, focuri de tabara si oameni zambitori. Cum arata distractia de 1 mai in Vama, in ciuda vremii capricioase

Muzica si chiotele vesele au rasunat in Vama Veche, insa in atmosfera boema care a consacrat locul cu focuri de tabara, cu leagane la doi pasi de bar, cu dans pe nisip si prieteni mai vechi si mai noi.

500 de studenti si elevi au pornit spre litoral.
500 de studenti si elevi au pornit spre litoral. "Ma duc in Vama Veche ca sa imi gasesc latura spirituala"

Un nou val de tineri a plecat vineri noaptea cu trenul din Bucuresti cu destinatia - distractie de 1 mai, pe litoral.

Toate drumurile duc in Vama Veche de 1 mai. 10.000 de turisti, dornici de dans, sunt asteptati pe
Toate drumurile duc in Vama Veche de 1 mai. 10.000 de turisti, dornici de dans, sunt asteptati pe "taramul libertatii"

 La Vama Veche sunt asteptati 10 mii de turisti dornici de soare, valuri si dans pe plaja. Primii au ajuns deja in Vama, si-au intins corturile, au salutat marea si se pregatesc de petrecere. 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.