Raportul ANAF: Pretul benzinei a fost umflat cu pompa

Alimentare la pompa

Dupa cea mai rapida si prolifica ancheta facuta in Romania asupra companiilor petroliere, s-a descoperit ca preturile carburantilor au fost umflate nejustificat. Acum Guvernul a trimis fiscul sa verifice unde sunt banii.

Raport oficial: pretul benzinei a fost marit nejustificat

Teoretic, ar fi trebuit ca benzinarii sa raporteze profituri substantiale, insa cei mai multi au declarat pierderi semnificative in anul 2010, in comparatie cu 2009.

Guvernul se intreaba, in acest caz, unde sunt banii obtinuti din vanzarea combustibililor, in conditiile in care preturile acestora au crescut cu 20%, iar cota parte a statului s-a micsorat in 2010.

Citește și
Protest impotriva preturilor la benzina
Spam si mass, noile arme impotriva benzinarilor! Preturile sunt in crestere

Profiturile transferate in "paradisuri fiscale"?

Fiscul trebuie sa verifice acum daca nu cumva companiile si-au transferat castigurile catre firme din alte tari pentru a scapa de impozitare (in Romania profitul se impoziteaza cu 16%).

De fapt verificarile vor avea ca obiect eventualele transferuri ale fondurilor din tara catre asa-numitele paradisuri fiscale, tari in care companiile ar putea expedia banii si a caror politica fiscala nu prevede inregistrarea sau taxarea profiturilor.

Suntem pe locul 28 in lume la tranzactiile ilicite de bani peste granita

Fluxurile financiare ilicite din Romania catre alte tari sunt de 3,6 miliarde de dolari. Suma este o estimare a organizatiei Global Financial Integrity si ne plaseaza in prima treime a clasamentului, intr-un top care cuprinde 160 de state. 

Care sunt paradisurile fiscale

Exemple de astfel de tari ar fi Andora, Insulele Virgine Britanice, Panama, Liechtenstein, Insulele Cayman, Insulele Seychelles, Luxemburg, Cipru sau Malta.

Se poate vorbi de un cartel al petrolistilor?

Raportul Guvernului subliniaza faptul ca de mai multe ori, in 2010, s-a declansat o crestere a preturilor la toate companiile in acelasi timp si cu aceleasi valori procentuale. Astfel, indiferent daca acea companie era ruseasca, austriaca sau italiana, ca obtinea petrolul prin extractie proprie din tara noastra sau ca-l cumpara de peste mari si tari, preturile de desfacere la pompa erau aproape identice.

Cu toate acestea, Consiliul Concurentei a declarat anterior ca in urma anchetelor pe care le face de ani de zile, niciodata nu s-a dovedit ca ar exista intelegeri intre companiile de pe aceasta piata, care sa duca la existenta unui cartel.

Pana acum companiile petroliere au respins acuzatiile de majorare nejustificata a preturilor

Toti benzinarii au declarat la unison ca scumpirile au fost mereu cauzate de piata externa, ori de taxele impuse de stat. De exemplu, reprezentantul companiei rusesti LukOil in Romania, Constantin Tampiza a explicat pentru www.incont.ro ca preturile mari la carburanti sunt justificate de infrastructura proasta a Romaniei, precum si de costurile de productie si valorificare tot mai mari.


"Toata lumea se raporteaza numai la cotatia internationala si la cursul de schimb. Nimeni nu se gandeste la costurile logistice, nimeni nu mai investeste in infrastructura. Problema pe care o avem in Romania este multe taxe se incaseaza inainte de vanzare si multe inainte de incasare", a declarat pentru Stirile ProTV Titov Buzescu, vicepresedinte Rompetrol.

La randul sau, Petrom a anuntat ca majorarea preturilor la carburanti, de 24% la motorina si 20% la benzina, in 2010, a fost determinata exclusiv de modificarea taxelor, in primul rand cresterea TVA, de fluctuatia cotatiilor internationale la aceste produse si de deprecierea leului in raport cu dolarul. 

"Nu comentam informatiile si nici calificativele aparute in presa referitoare la companii petroliere. Suntem o companie listata, cu un nivel ridicat de transparenta, iar rezultatul activitatilor noastre, politica de preturi precum si alte informatii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toti indicatorii nostri financiari sunt calculati pe baza standardelor internationale si romanesti si sunt auditate de catre companii internationale de top. Suntem pregatiti sa raspundem in continuare oricaror solicitari de informatii din partea autoritatilor", arata Petrom intr-o declaratie de presa.

Protestele soferilor au capatat proportii

Autoritatile au pornit anchete si investigatii abia dupa ce mii de oameni au blocat benzinariile din mai multe orase ale tarii. Apoi au indemnat prorpietarii de masini sa nu mai alimenteze de la anumite benzinarii, in semn de protest fata de faptul ca preturile au depasit pragul de 5 lei pe litrul de combustibil.

Ce risca petrolistii daca statul dovedeste frauda

Ca orice companie din Romania, firmele care fac afaceri cu petrol pot fi amendate si supra-impozitate pentru a se recupera prejudiciul adus. Daca se dovedesc si practici concurentiale incorecte, atunci vor putea fi taxate si de Consiliul Concurentei. Vezi declaratia vicepresedintelui ANAF, Dragos Bogdan:

Un impozit mai mare platit de companiile petroliere, se va reflecta insa in preturile finale, suportate tot de clienti, adica de romanul de rand, potrivit redactorului sef al Ziarului Financiar, Sorin Paslaru.

Nimeni, nici chiar statul, nu le poate impune sa scada preturile sau sa despagubeasca in vreun fel soferii care au platit tarifele nejustificat de mari.

Ultimul scenariu ar fi cel in care Guvernul nu va reusi sa dovedeasca "vinovatia" companiilor si, drept urmare, nici nu le va putea amenda ori sanctiona in vreun fel.

Profiturile si pierderile companiilor petroliere

Potrivit datelor transmise Bursei in luna noiembrie a anului trecut, Rompetrol Rafinare, detinuta de KazMunaiGaz, a inregistrat in primele noua luni pierderi de 139,6 milioane dolari, mai mari cu 29,1% fata de perioada similara din 2009.

In acelasi interval, OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a obtinut un profit de 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), in crestere cu 46%, conform informatiilor comunicate Bursei in noiembrie 2010.

AGA Petrotel-Lukoil din Ploiesti, companie controlata de grupul petrolier rus Lukoil, a decis la finele lunii noiembrie majorarea capitalului social cu 583,2 milioane lei (aproximativ 136 milioane euro), de la 246,5 milioane lei la 829,7 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor si asigurarea continuarii activitatii.

Comenteaza aici raportul guvernului! Ce parere aveti despre scumpirea nejustificata a carburantilor?

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Raport oficial: pretul benzinei a fost marit nejustificat
Raport oficial: pretul benzinei a fost marit nejustificat

Pretul carburantilor la pompa a fost crescut fara motiv, in 2010, fara legatura cu evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat. In plus, aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, spun autoritatile.

Spam si mass, noile arme impotriva benzinarilor! Preturile sunt in crestere
Spam si mass, noile arme impotriva benzinarilor! Preturile sunt in crestere

A fost mai intai plata in monede, apoi a urmat protestul pe Facebook si calul folosit pe post de benzina. Acum soferii romani au gasit o noua forma de protest fata de preturile mari ale combustibililor: mailurile de tip spam si mesajele de tip mass.

Mii de romani se alatura protestului generat de preturile mari la benzina
Mii de romani se alatura protestului generat de preturile mari la benzina

Oamenii s-au organizat pe zeci de forumuri si anunta ca saptamana viitoare, timp de trei zile, nu vor mai alimenta, chiar daca asta inseamna sa renunte la masina.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.