Mii de romani se alatura protestului generat de preturile mari la benzina
Oamenii s-au organizat pe zeci de forumuri si anunta ca saptamana viitoare, timp de trei zile, nu vor mai alimenta, chiar daca asta inseamna sa renunte la masina.
Sfarsitul lunii ne-ar putea gasi blocati in trafic. Transportatorii cer guvernantilor diminuarea accizei la carburanti, sperand ca in acest fel si benzinarii vor umbla la preturi.
"Vor fi proteste inedite prin care transportatorii isi vor tracta camioanele cu masinile proprii pana la rularea in Romania cu viteza redusa pentru a face economie de combustibil", a declarat Radu Dinescu, presedinte Uniunea Transportatorilor Rutieri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, pe retelele de socializare curg mesajele soferilor de ocazie. Acestia se indeamna reciproc sa renunte la masina incepand de saptamana viitoare.
"Chiar daca nu facem plinul, la un moment dat tot vom ajunge in benzinarie. Ideea ar fi sa nu mai circulam cu masinile, ci doar cu bicicleta" spune Matache Enia, unul dintre cei aproape 17.000 de semnatari au acestui grup de discutii.
Petrolistii cred ca pretul la pompa poate fi micsorat doar daca Guvernul decide diminuarea TVA-ului sau scaderea accizelor, ceea ce este practic imposibil.
Pe de alte parte despre o crestere a taxelor incasate de stat din petrolul extras nu se poate vorbi pana in 2014, iar concesionarea campurilor petroliere expira peste 30 de ani, potrivit contractului de privatizare semnat cu OMV.
"Poate sa aleaga varianta in care creste redeventa, caz in care investitiile in domeniu o sa fie descurajate, o sa avem o scadere a lucrarilor de explorare", declara Alexandru Patruti, presedinte ANRM.
Pe de alta parte, Fiscul se plange ca anul trecut a descoperit doua companii petroliere care nu au achitat aproape 150 milioane de euro la buget.