Cât de stresați sunt elevii la școală. ”Unii plâng la prezentarea proiectelor”
În România, doar 2 elevi din 100 merg cu drag la şcoală. Restul sunt fie indiferenţi, fie intră la ore cu stări puternice de anxietate ori cu resentimente faţă de dascăli.
Sunt concluziile preliminare ale celui mai amplu studiu despre sănătatea mentală şi starea de bine în mediul şcolar. Peste 120.000 de elevi, părinţi şi profesori au fost recrutaţi de cercetători independenţi să expună anonim problemele grave din clasă.
Faţă de alte ţări, şi la profesori apar mai des probleme de dezechilibru psihic, epuizare şi demotivare în a lucra cu copiii.
Reporter: -Cat de stresantă ţi se pare şcoala?
Elev: -Puțin. Trebuie decât să ai grijă la lecţii.
Reporter: -Doar!
Elev: -Da, îmi cer scuze.
Regula e mai degrabă aceasta: cum se simt elevii când sunt ascultaţi?
Elevă: Unii tremură, alţii se bâlbâie, plâng.
Elev: -Da, am avut proiecte la istorie şi a trebuit să prezentăm şi unii dintre colegii noştri plâng.
Profesorul Dragoş Iliescu, expert: Ce ne iese nouă din studiu până acum este că într-adevăr sursa majoră de stres în viaţa unui şcolar este şcoala! Peste 70 la sută dintre elevi spun stres mult şi foarte mult măcar dintr-una din zone: ori prea mult de învăţat, ori profesori abuzivi sau lipsiţi de respect. Oricât de fericit te-ai trezi dimineaţa, îţi iei micul dejun şi porneşti voios spre şcoală, dacă te confrunţi cu un profesori care îţi calcă în picioare această fericire n-ai ajuns nicăieri. Asta e o relaţie asimetrică. Cel care dă tonul în clasa e profesorul. Dacă ai profesori cinici, scârbiţi, ei înşişi dezangajaţi... S-au mai constatat astfel de efecte şi în alte ţări, dar nu atât de mult ca la noi.
Peste 6000 de profesori și 70 de mii de elevi au fost chemaţi să răspundă şi cât de motivaţi sunt- primii, să vină la catedră, cei din urmă să ia loc în bănci. Doar 2 la sută dintre copii sunt puternic motivaţi de ce îi aşteaptă la şcoală; majoritatea sunt din categoria "Cum a fost la şcoală? -Mmbine", adică indiferenţi.
Aşa s-a ajuns că România să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană într-un top al fericirii, mult sub țări precum Danemarca, Suedia şi Irlanda. State în care sistemul de educaţie dă importanţă egală performanţei şi fericirii elevilor şi profesorilor. Dar şi familiile au şi bani, şi timp împreună.
Dan Petre, sociolog: România este foarte polarizată, prin comparaţie cu ţări care au scoruri mai sus, unde există diferenţe mai mici între pătura bogată şi cea săraca. Este valabil şi pentru elevi, pentru toate segmentele. Dacă părinţii sunt nervoşi sau stresaţi reflectă această stare asupra copiilor.
Unul din patru profesori suferă de anxietate. 15 la sută din dascăli au stări de epuizare psihică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!