Castelul Bran, pe locul doi in lista Forbes a celor mai scumpe cladiri

Dată publicare: 18-09-2008 18:18
Dată actualizare: 30-10-2012 00:20


Cu nu mai putin de 17 dormitoare, Castelul Bran a ajuns una dintre cele mai scumpe proprietati ale lumii, ocupand locul doi in topul Forbes.


Estimat la 140 millioane de dolari, Castelul Bran a fost construit in 1212, pe o suprafata de 20 de pogoane, in Pasul Bran-Rucar, la 30 km de Brasov.

Desi a intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, aici turnandu-se si pelicula “Interviu cu un vampir”, se pare că Vlad Tepes nu a locuit niciodata aici, cum spune legenda.

Castelul Bran a fost restituit in natura de statul roman lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai principesei Ileana.

Dominic de Habsburg, actualul propietar al castelului, ar fi fost dispus sa-l vanda Consiliului Judetean
Brasov cu 86 de milioane de dolari. Oferta facuta de presedintele CJ, Aristotel Cancescu, a starnit aprigi dispute. Acuzat ca e prea generos si ca ar avea un interes, Cancescu si-a retras oferta. Acum castelul este in custodia statului roman si poate fi vizitat. Protocolul incheiat cu proprietarul Dominic de Habsburg va inceta in luna mai a anului viitor. E
posibil ca, incepand de atunci, niciun turist sa nu mai aiba acces in celebra resedinta a lui Dracula. Proprietarul va
decide cum va specula valoarea domeniului.

Pe primul loc in lista Forbes se situeaza o proprietate evaluata la 165 millioane dolari si situata in Beverly Hills, pe o suprafata de sase pogoane jumatate de teren. 29 de dormitoare, 40 de sali de baie, trei piscine si o sala de cinema se afla in interiorul acestei vile somptuoase, construita in 1926. In 1972, aici a fost filmat celebrul film “Nasul".

Mai spatioasa decat Buckingham Palace, proprietatea aflata pe locul trei in lista Forbes se afla in Updown Court Windlesham, Surrey.

Are 103 camere, sali de bal, o intrare somptuoasa, sala de squash, pista de bowling, sala de cinema de 50 de locuri, parcare pentru opt limuzine, padure si gradina de 58 pogoane. Casa este evaluata la 138 millioane dolari.

135 millioane costa o proprietate situata pe un teren de 95 pogoane si detinuta de Printul Bandar ben Sultan bin Abdul Aziz, fostul ambasador al Arabiei Saudite in SUA. Casa are 15 dormitoare si 16 bai, un teren de tenis si o piscina interioara.

La 125 millioane USD este evaluata de Forbes Maison de L'Amitie din Palm Beach, achizitionata, in 2004, de Donald Trump pentru suma de 41.25 millioane dolari.

Cea mai scumpa casa din Nevada costa 100 millioane dolari si ii apartine lui Joel Horowitz, partenerul de afaceri al lui Tommy Hilfiger, care a construit-o de la zero. Proprietarul isi rasfata oaspetii cu bunatatile din propria pivnita, unde sunt depozitate mai mult de 3.500 sticle de vin.

La Moscova, din cercetările Forbes, reiese ca cea mai scumpa casa costa 100 milioane dolari. Facilitati: casute separate pentru oaspeti, un centru de recreere, o piscina, bai turcesti, o sala de gimnastica si sauna.

Cu un milion mai putin, adica 99 millioane dolari costa o casa in Hampstead, Londra. A fost construita de antreprenorul turc Halis Toprak si beneficiaza de lift din sticla, piscina interioara si o baie turceasca.


VIDEO PROTVPLUS.RO