Castane aduse din China, pe tarabe, la celebrul festival din Baia Mare. Boala grava care a distrus livezile din vestul tarii
Castanele romanesti, atat de cautate pentru gustul lor, sunt o amintire. Pe hectare intregi, castanii sunt macinati de o boala grea, iar silvicultorii fac eforturi sa-i salveze.
Chiar si asa, spun specialistii, abia peste 25 de ani castanii de la noi vor produce fructe din nou, in cantitati mari. Pana atunci, la faimosul festival din Baia Mare, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, savuroasele castane vor fi in mare parte din Italia sau din China.
Boala numita "cancerul castanului" face ravagii in vestul tarii de mai multi ani si o mare parte din castani au fost distrusi. Parazitul, o ciuperca, se aseaza pe scoarta copacului, ii consuma celuloza, apoi castanul se usuca. O echipa de ingineri silvicultori incearca sa trateze castanii afectati de ciuperca, prin crearea unui soi de vaccin.
Dr. ing. Danut Chira, Institutul National de Silvicultura: "In primul an se observa vindecarea cancerelor tratate. In al doilea an incepe sa treca la cancerele din coroana care n-au fost tratate. Dupa 3 ani se vede ca aprope toata plantatia este vindecata. Peste tot unde am tratat am avut rezultate foarte bune."
Din cauza acestei boli, in ultimii ani, celebrele castane coapte pe jar, cu sare, care se vindeau la targuri, erau, in mare parte, de import.
Cum startul faimosului festival al castanelor din Baia Mare se da peste cateva zile, pe tarabele comerciantilor se vor gasi tot castane aduse din Italia, Grecia si mai ales China.
Cele romanesti, foarte gustoase, vor fi foarte putine. Vanzatori se gandesc cu nostalgie la anii in care castanele noastre erau din belsug.
"Cu 20 lei servim, proaspete sunt. Astea, intr-adevar, sunt mai mici, dar au un gust si o dulceata mai mare. Alea-s mai frumoase, dar nu-s bune de nimica", spune un comerciant.
Specialistii care se lupta sa salveze castanul romanesc au cheltuit in ultimii cinci ani peste un milion de lei cu tratamentul pomilor.