Judetul unde namolul din canalizare se transforma in ingrasamant pentru culturi. Ce spun fermierii despre aceasta solutie


Ultimul update: Miercuri 05 August 2015 06:51
Data publicarii: Duminica 02 August 2015 18:32
Categorie: Stiri actuale

In Mures, namolul obtinut din apa menajera ajunge, ca ingrasamant, pe pamanturile taranilor, fiind un fertilizator 100% natural.
 

In fiecare zi in canalele oraselor din judetul Mures se aduna peste 100 de tone de namol biologic. Pana acum namolul de epurare era depozitat. Mai nou, insa acest material este supus unor procese de tratare pentru eliminarea riscurilor asupra sanatatii si mediului - si astfel e transformat in ingrasamant.

"Are un aspect pastos, putin lipicos, seamna cel mai mult cu gunoiul de grajd", spune Miorita Bichis, inginer uzina de apa. Namolurile obtinute astfel au un continut bogat de nutrienti, sustin specialistii.

Bauer Csaba, manager ape uzate: "Discutam aici despre valorificarea unui deseu care are valori nutritive benefice pentru solurile unde cresc diferite plante. Pe langa azot, fosfor si potasiu contine alte microelemente si oligoelemente care sunt necesare plantelor".

Toata lumea e multumita: pe de o parte, fermierii primesc gratis namolul, iar pe de alta - companiile de apa "scapa" de grija depozitarii namolului. Sunt necesare cam 25-30 de tone de namol pentru un hectar.

In urma purificarii, namolul nu prezinta nici un pericol bacteriologic, iar fermierii pot renunta la ingrasamintele chimice. Agricultorii nu trebuie decat sa semneze un acord de parteneriat cu compania de apa si primesc gratis ingrasamantul natural.

Miklos Gyula, fermier: "Namolul este bun ca ingrasamint. In general avem un deficit de substanta organica in sol fiindca nu avem animale si gunoiul de grajd lipseste "

Specialistii sustin ca cerealele si culturile industriale sunt cele mai potrivite folosirii namolului pe post de ingrasamant. In Europa, namolul rezultat in urma filtrarii apei este folosit ca materie prima pentru termocentrale sau in industria cimentului.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO