Coltul din Romania unde campurile sunt verzi si recoltele uriase, in ciuda secetei. Profitul scos de agricultori
Chiar daca seceta a distrus mii de hectare de culturi in toata tara, in inima Transilvaniei exista totusi un colt unde campurile sunt de-o verdeata rara, iar legumele arata perfect.
Agricultorii au investit cu incredere in sisteme de irigatii, iar astazi sunt un exemplu pentru cei care isi plang amarul, dupa ce si-au pierdut recolta. In comuna Leorint din Alba, vinetele sunt gigantice, rosiile arata ca in reviste si iar ardeii grasi n-au pereche.
Satul Leorint, de langa Aiud, a fost ocolit de ploaie anul acesta, dar seceta nu se vede pe camp. Un cultivator local se lauda chiar cu vinete ce depasesc un kilogram, pentru ca a investit la timp intr-un sistem destept de irigatii. Nu l-a costat mai mult de 6 mii de lei, iar astazi scoate la un hectar peste 45 de tone de vinete. Castigul il numara la finalul lunii, in mii de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am avut noroc cu sistemul de irigat si am irigat ne-a ajutat la caldurile astea mari ca a fost o canicula de 38 de grade", spune Ion Varga, producator.
Si vecina lui a fost precauta. Are 3 solarii pline cu rosii frumoase, de pus in revista. Si ea a investit intr-un sistem de irigatii modern care a salvat-o de la faliment.
"Daca am irigat cu instalatie prin picurare, productia este aproape dubla fata de alti ani in care nu irigam", marturiseste femeia.
Si productia de ardei grasi este senzationala. Cand doamna Paula s-a apucat de agricultura, a luat in calcul, in primul rand, riscurile. Are 7 solarii, toate cu sisteme de irigat. Ce-i drept, investitia a fost un real efort la inceput, dar astazi recolta e bogata.
In piata, isi vinde ardeii si gogosarii cu 5 lei, iar clientii se bucura nu doar ca marfa este frumoasa, dar si ecologica. Satenii din Leorint cultiva legume pe mai bine de 30 de hectare de teren si pe toate au montat sistemele moderne de irigat.