Casa de 200 de ani restaurata si facuta muzeu. Proiectul de suflet al unui cuplu din Suceava, devenit atractie turistica

Dată publicare: 24-08-2014 09:35
Dată actualizare: 27-08-2014 06:53


Doi soti din satul Vama, din Suceava, au demonstrat ca mostenirile lasate de stramosi sunt mai importante decat orice altceva.

In urma cu mai bine de 20 de ani, fascinati de frumusetea unei case pe care vecinii lor voiau sa o demoleze, s-au hotarat sa o salveze. Au cumparat-o, apoi au mutat-o bucata cu bucata in propria gospodarie si i-au dat din nou viata.

Acum, casa, veche de peste doua sute de ani, este o adevarata atractie pentru turistii care vin sa viziteze satul.

Mihail Nicorescu, proprietarul casei: "Bucatarie, casa batraneasca, inca niste anexe cu gard de lemn cu solzi, tipic cum au avut batranii."

Domnul Mihail a crescut in satul Vama din judetul Suceava si isi aminteste cu nostalgie cum arata gospodaria vecinilor in urma cu zeci de ani. A ramas doar casa pe care el, impreuna cu sotia, au reusit sa o salveze. Au cumparat-o acum 20 de ani, de teama ca aceasta sa nu fie demolata.

Mihail Nicorescu, proprietarul casei: "Am desfacut-o cu o echipa de lemnari priceputi care au numerotat-o, au scris-o, ca altfel nu poti sa o refaci."

Cu multa grija, au mutat-o apoi in propria gospodarie si timp de un an, au muncit din greu sa ii redea infatisarea de odinioara.

Larisa Nicorescu, sotia proprietarului: "Tencuiala noi am inlaturat-o, pentru ca am vrut sa se vada lemnul sanatos din care este facuta."

Apoi, cu multa rabdare, au decorat-o si i-au dat viata.

Mihail Nicorescu: "Aici este o fotografie din 1901 cand s-a casatorit sora bunicii mele."

Deocamdata nu au reusit sa afle cat de veche este casa, insa sunt convinsi ca a fost construita in aceeasi perioada in care s-au inaltat si cele doua biserici din lemn din Vama.

Mihail Nicorescu, proprietarul casei: "La ultimele doua randuri de lemn am gasit un banut din 1856. Nu dovedeste cand a fost construita. Atunci cred ca a fost modernizata."

"E foarte bine si frumos ca se mai pastreaza casele astea vechi, care oricum incep sa dispara", spune un vizitator.

Chiar daca multi dintre cunoscuti i-au criticat pentru investitia facuta, cei doi soti sunt multumiti cand turisti din toata lumea trec pragul casei devenita muzeu si le apreciaza munca.


VIDEO PROTVPLUS.RO