Locul de poveste din inima Banatului. O casa "trista" si veche de 300 de ani, transformata intr-o adevarata bijuterie

Ultimul update: Miercuri 13 August 2014 06:56
Data publicarii: Duminica 10 August 2014 19:10
Categorie: Salveaza Romania Frumoasa

In Banatul imparatesei Maria Terezia, asa cum era cunoscut odata, au ramas comori ale celor adusi pe vremuri sa colonizeze locul: unguri, italieni, francezi si svabi.

Banatul a fost si este cel mai cosmopolit loc de tara si asta se vede in case frumoase, traditii felurite si bucatarie diversificata. Prea putini sunt insa cei care au inteles ca mostenirea trebuie pretuita, pastrata si aratata.

Langa Timisoara, cateva locuinte ale svabilor au fost salvate de la uitare si transformate in adevarate bijuterii. La Altringen, localitate botezata dupa numele guvernatorului Banatului de atunci, o constructie veche de 300 de ani a fost transformata de proprietari intr-un loc de poveste. Nu departe o casa frumoasa, dar trista, cum li s-a parut proprietarilor, i-a facut pe 2 soti din Timis sa se implice in salvarea ei.

Sunt peste 30 de ani de cand svabii din Banat au emigrat in Germania si si-au lasat in urma amintirile si casele, cele mai multe ajunse acum in pragina.

Asa s-a intamplat si in localitatea Sandra. Aici, in urma cu 10 ani, a ajuns si Luminita.

Cum a reusit Paul Hemerth, un sas intors acasa, sa salveze casele traditionale dintre dealurile Richisului, in judetul Sibiu

Noii proprietari au luat-o de la zero si incet, incet au reconditionat frumoasa casa.

"Vai, cum era, foarte trista, daca pot sa spun despre o casa ca e trista, dar probabil si obiectele au suflet si asa am gasit-o. Casa era a domnului Albert care traieste acum in Germania, care a fost deportat si el in Baragan", povesteste Luminita.

"Am pastrat structura, ce am facut a fost doar renovare si consolidare. Nu am modificat nimic, am vrut sa ramana asa cum era odata. Mobila am achizitionat-o din zona, oameni care isi lichidau gospodariile, care plecau in Germania, unii le vindeau, unii le dadeau asa", continua femeia.

Grajdurile pentru cai au fost transformate in salon, sala de conferinte si restaurant. Aici instrumentele de cantat ale svabilor tin loc de decor.

Hahn Iosef, ultimul svab ramas aici isi aminteste cum era pe vremuri, cand kirweich-ul era sarbatorita timp de 3 zile cu fanfara, dansuri traditionale cu svabi imbracati in straie populare.

La 60 de kilometri distanta, in localitatea Altringen, o alta casa cu poveste a fost salvata. Un grup de timisoreni a cumparat-o de la un svab, care a emigrat in Germania, la batranete. Au renovat un corp, apoi sura si grajdul, in care au amenajat camere pentru oaspeti. Tinerii au batut satele din Banat si au adunat obiecte vechi, pretioase, cu care au reconstruit un camin svabesc.

Apoi, timisorenii au vandut casa unui om de afaceri care s-a ingrijit sa completeze colectia de lucruri rare.

Dupa ce ii treci pragul iti dai seama cat de mult adevar e in mesajul de la intrare: cu dragoste pentru frumos si mostenire, in casa veche de trei secole au fost adunate si randuite, cu grija, cele mai de pret obiecte ale batranilor svabi din Banat.

Alte zeci de case svabesti asteapta sa fie readuse la viata si in Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania motiv pentru care a fost declarat de Ministerul Culturii sit istoric.

Un singur svab mai traieste acolo. Batranul povesteste cu amaraciune cum nimeni nu se ocupa de promovarea lui.

Charlottenburg este inca o dovada ca avem o Romanie frumoasa. In acelasi timp, este si exemplul unui loc pe care nu stim sau nu vrem sa il salvam.

 

Doua surori au reusit sa repuna pe picioare 300 de ani de istorie si traditie. Povestea Castelului Haller

Doua surori au reusit sa repuna pe picioare 300 de ani de istorie si traditie. Povestea Castelului Haller

VIDEO PROTVPLUS.RO

casa in paragina

O arhitecta aduna bani pe Facebook pentru salvarea caselor traditionale, aflate in paragina: "Lumea a inceput sa reactioneze"

Campania Stirile ProTV "Salveaza Romania Frumoasa", premiata pentru promovarea valorilor romanesti in lume

Lectia pe care un sat din Franta le-o da romanilor. Cum a transformat saracia de la tara in prosperitate

Inginerul de aeronave care restaureaza case vechi de sute de ani. "La o palinca, multi mi-au zis ca ma credeau un ratacit"

Locul de poveste din inima Banatului. O casa "trista" si veche de 300 de ani, transformata intr-o adevarata bijuterie

Romania Frumoasa. Imaginea Zilei: orasul Targoviste

campanie

Satul in care nu exista saracie. Lectia primita de romani de la francezii din Champagne, locul unde vinul "stricat" e vedeta

Casutele vechi de 200 de ani, rupte parca din vremuri de alta data, isi fac loc printre constructiile moderne din Bucovina

Romania Frumoasa. Poza zilei: Avrig - o oaza de liniste

Familia care a indraznit sa cumpere 3 case traditionale din Bucovina cu 500.000 EURO. "Casa Poveste", poarta spre o alta lume

"Romania e un Paradis!" Un maestru bucatar, premiat si recunoscut in toata lumea, a lasat Franta pentru o comuna romaneasca

7 ani de munca si o investitie de 700.000 €, pentru ca ruina unor nobili maghiari din Malancrav sa-si recapete stralucirea