Exemplul printului Charles, urmat de satenii din Ardeal. Casa din Viscri, obiect de studiu pentru un proiect de restaurare
Veche de peste 200 de ani, casa din Viscri a printului Charles este un exemplu perfect de conservare pentru proprietarii caselor traditionale din Transilvania. Mii de turisti o viziteaza anual si se bucura de atmosfera calda data de fiecare detaliu.
Cumparatorii sau cei care au mostenit gospodarii sasesti in 30 de localitati din imprejurimi pot sa se inspire si sa preia acest model de restaurare printr-un proiect sustinut de Ministerul Culturii.
Conacul de la Viscri atrage inca de la intrare prin poarta mica din lemn, ascunsa in zidul masiv ce imprejmuieste curtea. Odata ce ai intrat, parca pasesti intr-o poveste. Te farmeca imediat casa taraneasca, ferestrele mici, grinzile de lemn si vita de vie ce se catara in voie pe pereti.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Este surprinzator cat de simpla este acesta camera in care printul Charles a petrecut nopti intregi. Nimic nu a fost schimbat fata de cum a fost aici odinioara: grinzile, podeaua pana si mobilierul este cel original", a relatat corespondentul PRO TV Robert Elekes.
"E o oportunitate unica pentru cei 1200 de oameni care vor veni la Viscri ca sa viziteze intr-un itinerariu si casa printului pentru ca aici vor vedea cum isi pot modifica corect casele", a declarat Eugen Vaida, coordonatorul proiectului.
Printul Charles a descoperit frumusetea acestui sat in urma cu 15 ani, iar acum Viscri este dat exemplu in toata Transilvania, pentru conservarea corecta a caselor sasesti si modernizarea lor discreta.
Sura, de exemplu, este amenajata confortabil, dar isi pastreaza spiritul traditional. "Aici e un bun exemplu de ce se poate face cu o sura: amenajarea ei intr-un spatiu de locuit, unde avem un loc pentru servirea mesei o baie si un living", a explicat Eugen Vaida.
Din pacate, in multe sate din Ardeal aspectul pitoresc si-a pierdut famecul. "Ar fi bine sa revenim la tigla traditionala care e la fel de buna, de rezistenta si mult mai frumoasa decat ce se foloseste astazi", a spus Iancu Boeriu, primarul comunei Jibert.
Tocmai de aceea, proprietarii caselor sasesti care vor sa invete cum sa si le restaureze corect sunt adusi gratuit la Viscri, unde primesc sfaturi de la specialisti si pliante care sa-i ajute sa nu faca greseli grosolane, ci sa pastreze farmecul unic al acestor cladiri.
Proiectul "Veni, vidi, vici" este finantat de Ministerul Culturii prin Administratia Fondului Cultural National si Global Heritage Fund.