Care sunt cele mai respectate profesii in Romania. Surpriza din Top 3: o meserie pentru care nu ai nevoie de BAC

Dată publicare: 02-07-2016 15:28
Dată actualizare: 05-07-2016 07:28


diferite joburi

Frizerul, bucatarul si confectionerul sunt considerate cele mai putin respectate categorii profesionale din Romania, iar medicul, profesorul si zidarul se numara printre cele mai respectate.

Datele au aparut intr-un studiu realizat in cadrul campaniei Romania Meseriasa, initiata de OMV Petrom si dezvoltata in parteneriat cu Ministerul Educatiei, potrivit news.ro.

Doar 2% dintre cei intervievati pentru studiul citat au enumerat meseriile de frizer, bucatar si confectioner in randul celor mai respectate profesii.

La capatul opus se afla meserii precum doctor (15%), profesor (6%) sau zidar/zugrav, manager si inginer (5%).

Dintre meseriasii chestionati in cadrul acestui studiu, 32% considera ca profesia lor este respectata extrem de putin sau putin, si doar 43% cred ca este respectata mult.

Publicul larg chestionat considera in proportie de 47% ca meseriile, in general, sunt respectate extrem de putin sau putin, si abia 23% cred ca acestea sunt respectate mult.

Aceste rezultate vin oarecum in contradictie cu situatia de pe piata fortei de munca, unde exista un deficit de oameni calificati.
Astfel, potrivit studiului, 60% dintre companii sunt obligate sa apeleze la muncitori necalificati pentru a suplini lipsa oamenilor calificati, iar 34% dintre meseriasi angajati sunt muncitori necalificati.

Totodata, 40% dintre companii au mai mult de 50% de posturi libere in cazul meseriei unde procesul de recrutare se desfasoara cel mai greu.

De asemenea, 30% dintre angajatori se plang ca procesul de recrutare pentru muncitori calificati dureaza mai mult de trei luni.
Lipsa competentelor, numarul prea mic de candidati, lipsa calificarii si a experientei se numara printre principalele motive enumerate de patroni si manageri cand vine vorba de dificultatea gasirii de personal calificat.

Studiul a fost efectuat in toamna lui 2015, fiind aplicate 1.324 de chestionare pe un esantion larg de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani si 205 chestionare aplicate companiilor.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO