Legea absurda care loveste direct in scolile profesionale. Ce conditii vor trebui sa indeplineasca formatorii

Dată publicare: 11-11-2015 14:13
Dată actualizare: 14-11-2015 00:30


Cursurile de formare profesionala, tot mai cerute pe piata muncii, se afla in impas. O noua lege care va intra in vigoare de anul viitor prevede ca aceste calificari nu vor putea fi organizate decat de universitati.

Insa institutiile de invatamant superior nu sunt pregatite sa preia fluxul urias de clienti. In plus, formatorii trebuie si ei sa aiba studii superioare de specialitate, chiar daca predau lectii de coafura, ospatarie sau manichiura.

Acest curs de coafeze va disparea, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2016. Nu pentru ca nu ar fi persoane interesate, ci pentru ca noile reglementari vor face imposibila organizarea lui.

Gheorghe Marmalachi, directorul Centrului Regional de Formare Profesionala a Adultilor Brasov: "Toti formatorii, indiferent ca sunt la teorie sau practica, trebuie sa aiba studii superioare, nu gasesti cu studii superioare intodeauna si chiar daca am gasi, nu gasim in anumite domenii specifice, cum ar fi coafura, frizerie, manichiura, cosmetica."

Cand vine vorba de pregatirea celor care au absolvit studii superioare, lucrurile devin si mai complicate. Trebuie sa se adreseze musai unei facultati daca vor sa urmeze vreun de curs de specializare, oricat de scurt ar fi el. Si sunt multi cei care isi doresc sa devina, de pilda- experti in achizitii publice, manageri de resurse umane sau specialisti in accesarea fondurilor europene.

Tiberiu Foris, manager de proiecte strategice europene: “Noi cei care lucram pe aceste proiecte, nu mai avem voie sa lucram, iar universitatile care forteaza sa intre pe aceste programe nu au dreptul inca"

Fireste ca universitatile nu sunt pregatite deocamdata, sa preia fluxul de cursanti, mai ales ca orice curs trebuie mai intai conceput si autorizat.

Liliana Rogozea, responsabil de comunicare la Universitatea Transilvania Brasov: "Evident ca procesul dureaza si nu putem face in asa fel incat sa fie instant doar pentru ca apare un aflux mai mare pentru ca elementele de caliate sunt importante si nu renuntam la aceste elemente"

Mihaela Erciulescu, specialist formare profesionala:
"Nu este nici legal, nici constitutional ca sa poti sa emiti un astfel de act care sa impiedice piata libera a forrmarii profesionale."

Organizatiile din domeniul formarii profesionale au cerut eliminarea prevederilor pe care le considera abuzive. Pana acum insa nu au primit un raspuns concret, si toate cursurile noi pe care le-au inaintat spre autorizare le-au fost respinse.


VIDEO PROTVPLUS.RO