Greva japoneza in Sanatate. Ce umilinte indura chirurgii romani: 200 de ore/saptamana, conditii inumane si salarii mizere
Una dintre cele mai grele meserii, care presupune multi ani de studiu, a ajuns sa fie practicata in Romania in conditii inumane, spun medicii.
Peste 10.000 de angajati din sistemul sanitar de stat sunt de luni in greva japoneza, timp de o saptamana. Ei cer sa fie respectata legea salarizarii, din 2010, care le-ar fi adus majorari intre 20 si 30 la suta. In plus, se simt epuizati si umiliti, din cauza orelor lucrate peste program.
Razvan, un chirurg de la spitalul Universitar din Bucuresti, s-a prezentat in fata pacientilor cu banderola pe brat. La fel au procedat multi colegi de-ai lui, care vor sa traga un semnal de alarma asupra problemelor din sanatate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Razvan Borcan Gabriel, medic specialist chirurgie generala: "Sunt, hai sa spunem, inumane. o bataie de joc! Ca salariu de medic specialist chirurg am un salariu de 22 de milioane. Asta incluzand si garzi."
Colegii i-au plecat peste hotare, insa el se incapataneaza sa ramana in tara.
Razvan Borcan Gabriel, medic specialist chirurgie generala: "Ce ma retine in Romania? Familia si copilul, ca are doar 4 ani. Si vreau sa cred ca si aici se va schimba ceva pana la urma."
Asta in timp ce 24 de mii de medici au parasit tara in ultimii 20 de ani. Una dintre cele mai puternice nemultumiri ale medicilor este problema orelor suplimentare. In mod normal, in Romania, un medic ar trebui sa lucreze maxim 140 de ore pe luna, insa, in realitate, programul depaseste 200 de ore.
George Ilie, medic primar ATI: "Dupa programul de garda, noi suntem obligati, prin legile din Romania sa lucram si a doua zi."
Olimpia Oprea, medic: "Dupa 12 ore de noapte sa beneficiem de 24 de ore timp liber."
Eleodor Carstoiu, vicepresedintele federatiei sindicale "Hipocrat": "Noi nu cerem bani. Noi cerem aplicarea legii. Aceasta lege nu s-a aplicat in domeniul sanatate nici pana azi."
Sindicalistii sustin ca o lege din 2010 si le-ar fi putut aduce majorari salariale de pana la 30 la suta. Pe de alta parte, angajatii din sanatate au primit 25 la suta de la 1 decembrie 2015, iar alti bani pentru cresterea lefurilor nu mai sunt, ii anunta premierul.
In aceste conditii, protestele vor continua cu o greva de avertisment, apoi cu una generala, anunta sindicalisti din sistemul sanitar.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, sindicalisti, grevă japoneză, sistem sanitar,
Dată publicare:
21-03-2016 08:00