Care e cea mai căutată meserie în România. Sunt zeci de candidați pentru un post

Ultima actualizare: 22-02-2019 10:35

Cea mai căutată meserie din România este cea de șofer, potrivit unui studiu efectuat la nivel național. Piață are nevoie acum de peste 45 de mii de conducători auto, cei mai mulți profesioniști, iar concurență este mare.

Sunt zeci de candidați pentru un post. De altfel, șoferii sunt pe locul 2 în topul firmelor, cu cei mai mulți salariați, după lucrătorii comerciali și vânzători.

Pentru un singur post de șofer sunt, în medie, 42 de candidați, arată un studiu al unei platforme de anunțuri.

Cele mai multe oferte de angajare vin de la companiile care cresc odată cu consumul și care se ocupă de comerț, curierat, transport intern și internațional și turism și care se confruntă și cu mari fluctuații de personal.

Șofer:

-''La ce sumă de bani se ajunge?

-Noi avem salariul de 25 de milioane curat''

Șofer:

''Depinde cât muncești, poate să câștige și 4000 de lei, dar în timp de campanie.''

Șofer:

''Dacă faci km mai mulți, se câștigă''

George Butunoiu, specialist resurse umane: ''Acum sunt firme de curierat și sunt business-uri enorme pentru că comerțul online e la mare căutare și toate acestea se fac cu colete, inclusiv pentru un colet mic e un șofer care-l duce, e de așteptat să crească. România este o țară a șoferilor în business, în companiile de stat nu mai vorbesc, unde acolo sunt foarte multe posturi''.

Angajatorii susțin că pe cei mai mulți șoferi profesioniști români îi vom găsi lucrând în străînătate.

Vali Croitoru, manager firma de transport: ''Majoritatea pleacă pe comunitate, pleacă pe salarii mai mari, condiții de muncă mai bune. Noi le oferim 4000 de lei fix pe luna indiferent de orele pe care le lucrează''.

Acum sunt 280 de mii de români angajați că șoferi. Discrepanțele salariale sunt însă mari. Un șofer care face doar rute interne câștigă între 2000 și 4000 de lei, pe când unul care lucrează în transportul internațional primește peste 6.000 de lei.

Dar nu doar de șoferi avem nevoie, arată studiul. Foarte căutați pe piață muncii sunt și inginerii și constructorii, pentru care sunt disponibile 30 de mii de posturi. E mare nevoie și de personal hotelier, dar și de bone și de lucrători în salubritate.

Societatea locală de curățenie din Galați, de pildă, caută personal. Mulți muncitori au plecat, așa că au apărut peste o sută de posturi disponibile.

Vasile Tașcă, șef de secție: "Numai în ianuarie am pierdut 20 de oameni. Din păcate, zilele trecute au fost la noi zece persoane care s-au prezentat la noi la biroul resurse umane și au refuzat munca și au preferat să meargă în continuare cu ajutorul social."

Salariile în salubritate sunt puțin peste salariul minim pe economie, dar sunt bani câștigați cinstit, spun lucrătorii.

Ștefan Rusalin, muncitor salubritate: "Mie îmi place. Eu, normal, sunt sudor de meserie. Și, la vârstă de 62 de ani, îți dai seama că nu te primește nimeni la lucru.''

Mariana Ciobotaru, angajată la salubritate: "În mâna, treișpe cinci sute. Important e să am un servici, să îmi câștig pâinea de zi cu zi.''

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, lucrătorii comerciali şi vânzătorii sunt cei mai numeroşi salariaţi în economie - peste 333 de mii, fiind urmaţi de 281 de mii de şoferi şi aproape 100 de mii de asistenţi medicali.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO