„Am făcut o greşeală destul de puternică". De ce a picat o tânără examenul auto
Numărul celor care promovează examenul auto și devin șoferi a scăzut cu 10 procente în ultimii 5 ani. Cei mai mulţi candidaţi sunt respinşi la proba practică.
Dacă instructorii spun că nu se pregătesc suficient, elevii, mai ales cei emotivi, dau vina pe sistemul de supraveghere video din maşinile folosite la examinări.
Dacă în 2013, procentul celor care luau permisul era peste 60%, în 2018 a fost de numai 50%. Anul trecut, de exemplu, în Argeş, din 41.200 de candidaţi, doar 9.700 au obţinut carnetul de conducere. Cei mai mulţi s-au încurcat la traseu. Marți, în Piteşti din 82 de înscrişi, doar 31 au reuşit să ia examenul.
Reporter: „Ce ai făcut, ai picat?”
Candidată: „Daa.”
Reporter: „De ce a condus poliţistul la întoarcere şi nu tu?”
Candidată: „Pentru că am făcut o greşeală destul de puternică."
Reporter: „Ce greşeală ai avut?”
Candidat: „Am atins oglindă în trafic!"
Candidat: „Neacordare de prioritate! La... echipajul de poliţie!"
Elevii respinşi dau vina pe examinatorii prea duri.
Candidată: „Probabil că trebuie să facem facultate de medicină ca să luăm un permis de conducere. Se cred nişte mici Dumnezei. E a 4-a oară când dau. Ce, trebuie să vin şofer profesionist, ca să vin să susţin un examen de conducere? Că nu semnalizez, că nu ţin linia dreaptă.”
În timp ce instructorii spun că elevii nu se pregătesc îndeajuns, părinţii cred că dau degeaba între 1.200 şi 1.600 de lei pentru şcoala de şoferi, că tinerii tot nu învaţă să conducă. În plus, cei care sunt respinşi plătesc alţi 400 de lei instructorului pentru 6 ore suplimentare, adeverinţa şi maşină, ca să poată repeta examenul.
Reporter: „Ce sfat i-aţi dat, doamnă, fetei care a picat?”
Femeie: „Să-şi schimbe instructorul!"
Willi Bălan, instructor: „Dacă din 10 iau 2...”
Reporter: „Sunt chiar aşa de proşti instructorii?!”
Instructor: „Haideţi să fim serioşi..."
Adrian Bughiu, subprefect Argeş: „Poate şi elevii sunt mai superficiali, poate şi şcolile sunt ... nu ştiu dacă mai slab pregătite, dar poate că nu-şi dau interesul care ar trebui."
Pe de altă parte, elevii spun că au şi mai multe emoţii de când în maşinile de examen au fost instalate camere de supraveghere video. Începând din iunie 2017 a fost implementată această metodă pentru a descuraja şpaga.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: examen auto, scoala de soferi, permis auto,
Dată publicare:
19-02-2019 19:45