85.000 de elevi învață în școlile profesionale din țară. Care sunt cele mai căutate meserii

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 85.000 de elevi învaţă în şcolile profesionale din România, iar cei mai mulţi sunt în zona Moldovei. Meseriile căutate sunt în transporturi, construcţii, alimentaţie publică, industrie sau agricultură.

Însă numeroşi tineri se gândesc să plece la muncă peste hotare după absolvire, iar în ţară vor veni muncitori străini. Pe primul loc, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, se afla judeţul Iaşi, cu peste 6000 de elevi în şcolile profesionale.

La Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", peste 150 de tineri se pregătesc să devină zidari, dulgheri, mecanici sau meşteri în construcţii. Trei sferturi dintre ei provin din mediul rural.

"Moldova a rămas puţin în urma celorlalte regiuni şi atunci elevii caută din timp un loc de muncă", a declarat Laurențiu Săndulache, profesor.

Însă nu toţi tinerii sunt convinşi că vor rămâne să muncească în ţară.

Citește și
targ craciun
Vinul fiert este vedeta târgurilor de Crăciun. Care sunt „scorurile”. „Cam mari prețurile pentru pensia noastră”

"Mai stau un an sau doi pe aici şi după o să plec", a spus Cosmin, elev.

"O să plec în străinătate după ceva timp. Sunt și alţii care fac meseria asta şi apoi merg în altă parte la muncă. Acolo se câştigă mai bine, sunt plătiţi mai bine", a spus Dănuț, elev.

"În România există o ruptură în cele două extreme: salariaţi foarte productivi, calificaţi, plătiţi foarte bine şi la cealaltă extremă găsim meseriaşii. Asta e o explicaţie de ce nu găsim absovenții încadraţi în muncă, ci mai curând îi găsim îngroşând rândul emigranţilor", a declarat Romeo Asiminei, sociolog.

Cifrele ne arată ca în regiunea de nord-est a ţării sunt peste 20 de mii de elevi la şcolile profesionale. Judeţele Iaşi, Bacău şi Suceava sunt în top.

"Mergem efectiv în şcolile din judeţ şi le prezentăm oferta şcolară. Avem un cămin unde pot fi cazaţi, le oferim burse de studiu, decontarea navetei şi burse profesionale oferite de angajator, dar şi asigurarea unui loc de muncă", a declarat Carmen Botez, director Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Iași.

La Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" din Botoşani, concurența pentru admitere este foarte mare.

"Pe partea de învăţământ profesional pregătim elevi în diferite meserii cum ar fi: mecanic auto, agricol, instalator, brutar, patiser, ospătar, chelner", a declarat Dumitru Dohotariu, directorul liceului.

Sunt însă şi speranţe. După terminarea clasei a VIII-a, o tânără a vrut să renunţe la şcoală şi să plece în Italia la muncă, împreună cu familia. Dar s-a înscris la liceu şi a obţinut locul doi pe ţară la Olimpiada Naţională din Turism şi Servicii.

"Am vrut să mă opresc la 8 clase. Vreau să fiu stewardesă. Dacă nu voi reuşi, voi fi ospătăriţa într-un restaurant de lux", a spus Rebeca, elevă în clasa a XII-a.

Pe ultimele locuri în privinţa numărului de elevi la şcolile profesionale se afla judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman şi Mehedinţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
”Investește în tine”. Ce au făcut tinerii care au luat creditul de 60.000 lei fără dobândă
”Investește în tine”. Ce au făcut tinerii care au luat creditul de 60.000 lei fără dobândă

Programul "Investeşte în tine", lansat de Guvern anul trecut, a fost accesat deja de peste 1.300 de tineri. Cei mai mulţi au luat credite fără dobândă pentru şcoală sau cursuri de reconversie profesională, spun reprezentanţii băncilor.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.