Caragiale si personajele sale, in fata Teatrului National
Trahanache, Branzovenescu, Farfuridi sau Catavencu nu au gasit "Scrisoarea pierduta", dar au sosit in Capitala si asteapta sa-si ocupe locul in "Caruta cu paiate".
Asa se numeste un grup statuar, care intruchipeaza personajele lui Caragiale, comandat de primaria Bucurestiului. Statuile inalte de 4 metri se afla langa Teatrul National.
Toate personajele sunt turnate in bronz si asezate pe o platforma tip caruta. Le va privi de pe scaun chiar scriitorul care le-a creat, Ion Luca Caragiale. Monumentul a costat 1 milion de euro si va fi dezvelit cel mai probabil pe 15 decembrie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acest grup statuar ar fi trebuit sa fie amplasat inca din 2008, insa lucrarea a fost intarziata de lipsa unor avize. Oficialii s-au temut ca monumentul este prea greu, mai ales ca dedesubt se afla o parcare subterana. Dupa mai multe masuratori si calcule a rezultat ca solul rezista si sustine structura.
Deocamdata, Domnul Goe, Cetateanul Turmentat, Mamitica sau Mam'Mare sunt asezati la pamant si impachetati bine pana cand muncitorii vor termina de turnat structura de beton. Asteapta de opt ani sa salute publicul.
Sculptorul Ioan Bolborea a inceput sa le dea viata din 2002. A realizat 15 personaje cunoscute din opera maestrului, plus o statuie speciala pentru Caragiale.
Prin 2008, responsabilii s-au temut ca zona in care vor fi amplasate aceste statui nu rezista la greutate, dar problema s-a rezolvat.
Criza i-a facut pe bucuresteni sa priveasca statuile cu alti ochi. Multi cred ca primaria ar fi putut folosi banii in alte scopuri.
Proiectul a fost comandat in urma cu 8 ani si a costat un milion de euro. Banii au fost dati de Primaria Capitalei si Ministerul Culturii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, arhitectura, statuie, teatrul national,
Dată publicare:
09-11-2010 00:00