Cel mai inalt reper din al treilea oras al Taiwanului, opera unui roman

Dată publicare: 08-11-2010 00:00
Dată actualizare: 27-10-2012 00:00


Arhitectul Dorin Stefan arata lumii ca romanii pot face extrem de multe lucruri minunate. Echipa pe care o conduce a castigat un concurs important.

Este vorba despre proiectarea unui turn in Taiwan de 390 de metri inaltime, care va deveni simbolul acestui colt de lume.

Dorin Stefan este printre putinii arhitecti de la noi ale carui lucrari apar in atlasele de specialitate.

Desi au fost 237 de propuneri din 25 de tari, cea a arhitectilor nostri a castigat detasat. Cei care au comandat proiectul si-au dorit "un exemplu de arta gratioasa". Adica au sperat ca cel mai inalt reper din Taichung, al treilea oras al Taiwanului, sa fie unic.

Conceptul echipei noastre a pornit de la forma insulei Taiwan: o frunza. Ideile au inceput sa curga si s-a ajuns la "copacul de bani", despre care traditia asiatica spune ca aduce spor.

Si uite asa frunzele s-au transformat in opt ascensoare exterioare care ii vor plimba pe turisti pe o sina electromagnetica. Materialul din care vor fi construite este transparent pentru a oferi o panorama pe masura.

Echipa a fost rasplatita cu 125.000 de dolari, adica marele premiu din concurs. Vor urma cu siguranta onorariile aferente unei astfel de constructii.

Dorin Stefan este doctor in arhitectura si si-a pus semnatura pana acum pe 20 de cladiri de referinta din Bucuresti.


VIDEO PROTVPLUS.RO