Candidatii la posturile de director in scoli si-au prezentat proiectele pentru anul viitor. "Trebuie schimbat managementul"
Ce se va intampla in viitor, in scolile din Romania vor hotari in mare parte cei peste 7.000 de candidati care isi doresc sa ocupe o functie de director.
Dupa controversatul test scris de saptamana trecuta, profesorii participa acum la probele orale. Acestia si-au prezentat luni CV-ul, dar si planurile manageriale pentru urmatorul an.
Cei mai multi vor sa renoveze institutiile de invatamant in timp ce elevii si specialistii in educatie, spun ca directorul nu trebuie sa se transforme intr-un administrator si sa-si uite rolul de formator.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cu dosarul in mana si destul de increzatoti candidatii si-au prezentat in fata comisiilor de examinare ideile pentru un mandat de director de scoala.
Mariana Dinu director- candidat: Sunt director de 9 ani.
Reporter: Ce va doriti pentru urmatorul an?
Mariana Dinu director- candidat: As vrea sa aplic pentru proiecte cu finantare europeana. As vrea sa dotez scoala cu echipamente IT.
Vasile Scufarend, membru comisie: De exemplu, domnul director de la Scoala 183 a pus foarte mare accent pe relatia cu primaria. Isi doreste sa si extinda laboratoarele, spunea ca are o problema cu laboratorul de info.
Peste 7000 de cadre didactice care vor sa conduca o scoala participa timp de o luna la cea de doua proba a concursului dedicat lor. Cei mai multi dascali pun accent pe imbunatatirea conditiilor din scoli, in timp ce elevii isi doresc de pilda sa participe la diverse activitati extrascolare.
Elevi: Sa facem activitati extra. Sa mergem la muzeu, in parc
excursii in alte tari, sa mergem o saptamana la altii in alta tara si ei la noi
Reporter: La ce v-ar ajuta?
Elevi: Sa fim mai sociabili, sa stim sa ne comportam in public, multi copii nu stiu asta
Zamoi Gabriel este la catedra de 26 de ani. E constient ca sistemul de invatamant din Romania trebuie resuscitat.
Gabriel Zamoi, candidat: Trebuie schimbat managementul, trebuie umblat la oferta planului de dezvoltare- update, un accent voi pune pe instruirea si perfectionarea cadrelor didactice. acolo avem probleme. ft putini bani alocat pt aceasta situatie.
Din pacate directorii de scoli se ocupa preponderent de probleme administrative si financiare si uita de rolul pe care il au in formarea elevilor.
Oana Moraru, consilier educational: ''Exista aceasta nevoie de formare a elevilor si profesorilor si de regula in organizarea scolilor din vestul Europei sarcinile directorilor sunt impartite La noi s a pastrat sistemul piramidal si ramane totul in mana unui singur om. Indiferent cate concursuri de directorat facem copiiilor le va lipsi partea aceea de formare, de mentorat. Una e sa ai functia de manager si bun administrator si una sa ai rol inspirational capabil sa aduca formare si schimburi de experienta in scoala. Noi ne dorim modernizarea scolii dar pe un sistem invechit din pacate.
Rezultatele finale vor fi afisate in 18 noiembrie.