Testul grila le-a creat probleme candidatilor la posturile de directori in scoli. "Am fost pusi intr-o situatie penibila"

×
Codul embed a fost copiat

Peste 80% dintre profesorii inscrisi la concursul pentru un post de director plin sau adjunct la scolile din tara au trecut testul grila.

Asta desi i-au incurcat anumite intrebari, cum ar fi cea cu magarul care are intodeauna: grajd, potcoave sau copite?

Candidatii au bifat o varianta, dar multi nu cred ca testul este relevant pentru capacitatea lor de a conduce o scoala. Psihologii care au facut testul sustin insa ca au vrut sa le verifice inteligenta si rezistenta la stres.

Testul grila de evaluare a aptitudinilor cognitive si a competentelor manageriale i-a pus la incercare pe unii directori, iar pe altii i-a amuzat. Iata si cateva intrebari:

Magarul intotdeauna are...?
a.grajd, b.potcoave, c.harnasament, d.copite sau e.coama. Raspunsul corect e D, copite.

Citește și
profesoara
Un nou episod din scandalul "concursuri pentru directori de scoli". Ministrul Educatiei lanseaza acuzatii grave
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Ce au in comun sosetele si manusile?
a.sosetele sunt purtate in picioare, manusile sunt purtate pe maini
b. sunt vandute in perechi
c. sunt articole de imbracaminte
d. sunt facute din acelasi material
e. sosetele sunt imbracate inaintea manurilor. Raspunsul corect este C, sunt articole de imbracaminte.

Alegeti care dintre cele cinci figuri din dreapta este identica cu figura din stanga.

Multi candidati cred ca testul nu are legatura cu modul in care se conduce o scoala.

Director: "E penibil sa poti sa vezi prin ce se caracterizeaza un magar de exemplu la un concurs de director. Era cu manusile si ciorapii care se vand la pereche, chiar daca erau teste cognitive puteau fi mai inspirat alese, sa nu avem sentimentul penibilului. Am fost pusi intr o situatie penibila, cel putin asta a fost parerea multor colegi."

Unii profesori au raspuns corect la intrebarile legate de management, dar au gresit la cele de logica.

Eugenia Bunea, director scoala Persinari: "Da, l-am picat, de ce sa nu recunosc. Prima parte, cu rotirea acelor figuri. Nu mi-am dat seama cum sa rotesc ca sa ajung la figura care trebuia aleasa in momentul respectiv."

Mihaela Savu, candidat scoala speciala Costesti: "Erau intrebari pentru a masura capacitatea psihica si eu nu eram deloc pregatita psihic. Am picat proba cu acele imagini. Acele variante le-am picat, Imi pare rau ca pe management am facut aproape perfect."

Si liderii de sindicat au contestat continutului testului.

Lucia Cojocaru, vicepresedinte Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant: "Cam 60 % din intrebari au fost de inteligenta si nicidecum, doar 40% pe managementul scolar. Intrebari din acestea care va spun toata lumea a ramas socata si nedumerita si foarte multi se plang de faptul ca nu se poate contesta acest examen. S-a facut totul in graba si forta."

Dar psihologii care au facut testul spun ca au vrut sa verifice inteligenta candidatilor si capacitatea lor de a lua decizii.

Dragos Iliescu, presedinte al comisiei internationale de testare, profesor psihologie: "Ele arata care e masura in care o persoana are capacitatea de a invata rapid, de a intelege. Cum ar fi cea cu magarul, sunt partial itemi de analogii. Sa ai capacitatea ca intre doua situatii care aparent nu au nicio legatura sa faci o legatura sa integrezi acea legatura intr o decizie."

Dragos Iliescu, presedinte al comisiei internationale de testare, profesor psihologie: "Vrem sa masuram capacitatea de a lua decizii in contexte de management educational, de a face management educational, de a lua decizii privind felul in care structurezi programa, in general felul care care structurezi lucruri care tin de scoala."

In premiera, anul acesta, peste 1000 de scoli din Romania au ramas fara directori. Nici directorii adjuncti nu s-au prezentat la concurs. 132 de posturi sunt vacante si aici. Pentru aceasta problema exista totusi o solutie de compromis. Directorii vor fi alesi de profesorii din fiecare scoala. Cea mai buna varianta va fi inaintata inspectoratelor scolare spre aprobare.

Articol recomandat de sport.ro
Mohamed Salah recunoaște: "Sunt dependent! Fac asta în fiecare zi"
Mohamed Salah recunoaște: "Sunt dependent! Fac asta în fiecare zi"
Citește și...
9.000 de candidati au sustinut proba scrisa a concursului pentru directori de scoli si licee. Pe cate locuri se
9.000 de candidati au sustinut proba scrisa a concursului pentru directori de scoli si licee. Pe cate locuri se "bat"

Aproape 9.000 de candidati au sustinut miercuri proba scrisa a concursului pentru 6500 de posturi de directori si 2500 de directori adjuncti, in licee, scoli si gradinite din toata tara.
 

Un nou episod din scandalul
Un nou episod din scandalul "concursuri pentru directori de scoli". Ministrul Educatiei lanseaza acuzatii grave

"Unii profesori care incearca sa se inscrie la concursul pentru postul de director sunt impiedicati sau chiar intimidati". Afirmatia ii apartine ministrului Educatiei, Mircea Dumitru.

Senatorii liberalii vor depune plangere penala in cazul modificarii legii Educatiei. Reactia Ecaterinei Andronescu
Senatorii liberalii vor depune plangere penala in cazul modificarii legii Educatiei. Reactia Ecaterinei Andronescu

Proiectul care ar duce la amanarea concursurilor pentru directori de scoli produce un adevarat scandal in Senat.

Recomandări
LIVE ACUM. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic
LIVE ACUM. Parada militară de 1 Decembrie 2023, din București – program, participanți și restricții de trafic

Parada militară de 1 Decembrie din Capitală este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Mii de oamenii, de la adulți la copii și tineri, se adună în zona Arcului de Triumf pentru a urmări soldații și aparatura militară de la paradă.

„O mare reușită românească”. Ovidiu Șandor, vizionarul care a trezit în zeci de mii de oameni dorința de a se duce către artă
„O mare reușită românească”. Ovidiu Șandor, vizionarul care a trezit în zeci de mii de oameni dorința de a se duce către artă

A așezat arta pe un soclu și a pus pe ea toată lumina ce vine din pasiunea lui.

Portretul unui fenomen. Cristina Neagu, singura handbalistă din istorie desemnată de 4 ori cea mai bună jucătoare a lumii
Portretul unui fenomen. Cristina Neagu, singura handbalistă din istorie desemnată de 4 ori cea mai bună jucătoare a lumii

Cu ea pe teren, România a adus acasă medalii atât la campionatele europene cât și la mondiale. Cristina Neagu este una dintre cele mai bune handbaliste din istoria sportului.