Un nou episod din scandalul "concursuri pentru directori de scoli". Ministrul Educatiei lanseaza acuzatii grave


Ultimul update: Vineri 23 Septembrie 2016 07:00
Data publicarii: Marti 20 Septembrie 2016 19:47
Categorie: Stiri actuale

"Unii profesori care incearca sa se inscrie la concursul pentru postul de director sunt impiedicati sau chiar intimidati". Afirmatia ii apartine ministrului Educatiei, Mircea Dumitru.

Ministrul a dat asigurari ca va organiza examenul conform metodologiei si i-a acuzat pe politicieni ca vor sa detina in continuare controlul asupra scolilor. Totul, dupa ce pe raportul comisiei de invatamant, condusa de Ecaterina Andronescu, ar fi aparut si o semnatura falsa. Senatoarea PSD vrea sa amane organizarea concursului pentru vara anului viitor.

Miza posturilor de directori scolari este mare si nu numai datorita salariului ce poate ajunge la 5.000 de lei. Directorii sunt cei care distribuire bugetul pe institutie, dar, spun unele voci, vor avea si roluri cheie in alegerile ce se apropie. Si asta pentru ca mai ales in scoli vor fi organizate sectiile de votare.

In Romania nu a mai fost organizat un concurs de opt ani, timp in care directorii au fost numiti de inspectorii scolari.

Comisia de invatamant a senatului, prezidata de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a propus modificarea legii astfel incat examenul sa se desfasoare nu acum, asa cum vrea Ministerul Educatiei conform metodologiei, ci la vara.

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei: "Solutia pe care o ofera este sa mai amane inca un an sau poate mai mult, un concurs care se poate organiza acum potrivit legii. Trebuie sa decida ce anume dorim? O scoala care sa functioneze normal, asa cum exista oriunde in lumea asta sau o scoala in care la sfarsitul fiecarei veri asteptam cu sufletul la gura sa vedem pe cine urmeaza sa mai trimita, sa detaseze partidul X la conducerea liceelor si a scolilor? Ganditi-va ca e vorba de copiii nostri acolo!"

Ministrul Educatiei sustine ca mai multi profesori care au incercat sa se inscrie, au fost intimidate: "Daca vom primi in continuare mesaje, daca ni se va semnala ca cei care doresc sa se inscrie la concurs sunt impiedicati nu vom ezita sa apelam la autoritatile statului pentru a aduce din nou legea in scolile din Romania."

In cele sapte zile trecute de la inceperea inscrierilor au fost depuse 1.300 de dosare. In total, Ministerul scoate la concurs peste 6.500 de posturi de directori si 2.500 de functii pentru directori adjuncti. Proba scrisa ar urma sa se desfasoare pe 12 octombrie.

Monica Cristina Anisie, secretar de stat in Ministerul Educatiei: "Vom avea centru de examen, vom avea comisie de concurs si vom avea si supraveghere audio-video."

Iar aceasta ar putea sa nu fie singura masura luata pentru schimbarea managementului scolar. Pentru ca in Romania exista cazuri in care directorii se afla in functie chiar si de 20 de ani, ministrul Educatiei vrea sa propuna modificarea legii astfel incat numarul de mandate sa fie limitat la doua - asa cum se intampla si in universitati.

Rezultatele finale ale concursului ar urma sa fie publicate pe 16 decembrie.

Investitia de 4 milioane de euro prin care autoritatile din Arieseni vor sa ii atraga pe profesori. Banii, primiti de la UE
Investitia de 4 milioane de euro prin care autoritatile din Arieseni vor sa ii atraga pe profesori. Banii, primiti de la UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Parazitii
Sindicatele din Poliţie vor să dea în judecată "Paraziţii": ”Ne-au înjurat de toţi sfinţii şi răniţii”
Peste 200 de kilograme de calcan pescuit ilegal, găsite în staţiunea Mamaia
Doi delfini morţi au eşuat luni dimineaţă, unul pe plajă din Mamaia, celălalt la Costineşti
Reacția unui bărbat când vede un cerșetor la bustul gol, pe o bancă, în Iași. Scenele, filmate
Un văcar a avut parte de un sfârşit îngrozitor. Ce i-a făcut un tânăr pe câmp
Protest cu 800 de mașini marți în Piaţa Constituţiei din Capitală față de ridesharing
pui de urs
Ce s-a întâmplat cu puiul de urs chinuit de câţiva săteni din judeţul Braşov. VIDEO
Turistă găsită moartă în Munții Bucegi după ce a căzut într-o prăpastie de 300 de metri
Filmul incidentului din Herăstrău în urma căruia un adolescent a suferit arsuri extrem de grave
Doi minori de 13 ani, agresaţi sexual de un individ pe care l-au cunoscut pe internet. Ce le-a spus
Scandal mare la un ștrand din Lugoj. Cum a intrat o femeie în piscină. Oamenii au chemat poliția
Probleme pe Autostrada Soarelui din cauza căldurii. Un rost de dilatație a ridicat 2 dale