Cele mai multe victime ale proxeneților provin din România. Aproape jumătate sunt copii
România furnizează țărilor din vest trei sferturi din totalul victimelor exploatate sexual, în Europa. Suntem așadar campionil a traficul de carne vie, și mai grav, aproape jumătate dintre cei exploatați nu au împlinit 18 ani.
Pentru a încerca să stăvilească acest fenomen, autoritățile doresc să le informeze, în primul rând pe adolescentele de la țară. Deoarece ele cad cel mai ușor în pasă proxeneților, care ulterior le vând.
Alarmate, ONG-urile cer mai multă implicare, din partea instituțiilor statului.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Oana este din Piatra Neamț și până să fie racolată lucra la un salon de înfrumusețare. Acolo a cunoscut un tânăr care a fermecat-o și de care s-a îndrăgostit.
Victimă: "La început părea băiatul ideal, mă curta, îmi vorbea frumos. A fost și la masă, l-a cunoscut și mama. După 6 luni de relație mi-a zis că poate ne căsătorim, dar mai întâi să mergem într-o vacanță în Amsterdam. Am zis hai."
Când au ajuns în gara din Amsterdam, așa-zisul iubit a predat-o ca pe un colet unui traficant. Fata a ajuns într-un bordel.
Victimă: "Acel străin m-a luat și m-a aruncat într-o cameră cu alte fete, erau dezbrăcate, aveau vânătăi. Prima dată m-au bătut bine, după care cel care m-a luat de la gara m-a violat. După care au urmat nu mai știu câți."
După doi ani și jumătate a reușit să fugă și să ceară ajutor la Ambasada României. Această metodă, prin care proxeneții se infiltrează în cercul de prieteni și le caștiga încrederea victimelor, a fost identificată în 75% dintre cazurile de trafic de persoane din 2018.
Cristina Iancu: "Datele oficiale arată cam așa: anul trecut au fost salvate din mâinile proxeneților aproape 500 de persoane. 73% dintre acestea au fost femei. Din totalul celor exploatați, 43% au fost copii."
La nivel european suntem pe primul loc la numărul de victime, arată cifretele Comisiei Europene. Din România pleacă trei sferturi din numărul total al persoanelor obligate să se prostitueze în Europa. Agenția Națională împotriva Traficului de persoane, autoritatea care monitorizează acest fenomen, a demarat o campanie că să îi informeze pe tineri de pericol. Au realizat și un documentar pe care îl vor distribui pe rețelele sociale.
Marius Burcea, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: "O să avem intâlniri cu tinerii. Cei mai expuși sunt cei de până la 18 ani care provin din familii defavorizate."
Nu este de ajuns spun reprezentanțîi ONG-urilor.
Ioana Sandescu, reprezentant "eLiberare": "Avem cazuri care sunt prescrise după 9 ani, avem sute de minori despre care acum nu știm unde sunt. Nu putem să vorbim despre o abordare holistică a fenomenului, dacă ne uităm la ce se întâmplă în justiție. Degeaba prindem proxenețîi, dacă îi eliberăm fiindcă aveau mucegai în camera."
De cealaltă parte, din 2010 și până în 2017, aproape 2300 de persoane au fost condamnate pentru trafic de persoane în România.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!