CAMERA ASCUNSA. Iluzii vandute pe bani grei: metoda "Va facem copilul vedeta" prin care au fost pacaliti zeci de romani

Ultima actualizare: 14-02-2015 07:19

"Aveti un copil superb, care va face cariera in showbiz" sau "Ar fi pacat sa nu apareti in reclame, aveti nevoie numai de poze si noi facem restul". Sunt doua replici consacrate, cu care incepe de fapt, o escrocherie.

Asa-zise "agentii de talente" scot si sute de euro de la parintii sedusi de ideea ca-si vor vedea copilul prin reviste sau la televizor. Insa contractele nu mai vin niciodata.

Momeala se arunca direct pe strada. In zona pietei Romane din Bucuresti, un tanar opreste studente spunand ca un salon le vrea ca manechine pentru produse scumpe de machiaj si coafura: "Pot sa va trimit si la o reclama, la o emisiune. Daca doriti sa colaboram, e gratuit. Bineinteles ca veti fi rasplatita, doar nu stati o ora din timpul liber gratuit".

Totusi, exista o taxa de 79 de lei pentru o poza. Esentiala ca viitoarea vedeta sa fie promovata, timp de un an, pe site si propusa catre agentii. Mai mult, managerul recomanda insistent ca viitorul star sa-si faca un intreg album, care costa de la 140 de euro in sus. Cei mai dispusi sa plateasca sunt parintii care si vor copiii vedete.

Mii de oameni au semnat astfel contracte, prin care s-au obligat la cheltuieli imense: "Cred ca undeva la 3.400 de lei. Promovarea intensa a imaginii copilului, atat pe site cat si in baza de date a colaboratorilor nostri. Va mai spun si repet, are un aspect foarte comercial, ca pentru reclama, pentru publicitate". Doar ca banii raman dati, iar job-urile nu mai vin.

''Este o pacaleala. Sanctionam cu 5.000 pana la 50.000 si cu masura complementara de inchidere a acestor unitati", a spus Marius Dunca, presedinte ANPC.

Pana si presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor a fost abordat, in timp ce se plimba cu copilul, de vanzatorii de iluzii. A primit asadar proba practicilor inselatoare.

In ultimii ani, zeci de agentii au fost amendate. Dar se pare ca orgoliul parintilor e o resursa regenerabila de bani necinstiti. Firmele au reaparut sub alte nume, s-au inmultit, iar fenomenul s-a extins in toata tara.

Sute de victime au format un grup de Facebook, impotriva agentiilor necinstite. La Timisoara deja se dau amenzi.

"La Protectia Consumatorilor Timis au fost aplicate sanctiuni in cuantum de 40.500 de lei. Mai mult, s-a dispus despagubirea consumatorilor", a spus Mihaela Ignat, reprezentanta OPC Timis.

Nicio firma serioasa de casting nu cere bani pentru fotografii sau promovare. Se opreste insa un comision doar cand modelul e ales si platit pentru reclame, prezentari sau figuratie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO