Cadrele didactice afiliate FSLI sunt in greva japoneza timp de trei zile
Cadrele didactice afiliate FSLI sunt in greva japoneza, de luni pana miercuri, si protesteaza la sediul Guvernului si la cel al USL, cerand, printre altele, alocarea a 6% din PIB pentru educatie, cresteri salariale si regandirea programelor scolare.
Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au anuntat ca de luni pana miercuri, in toate unitatile de invatamant, dascalii vor fi in greva japoneza si vor purta o banderola alba pe brat.
De asemenea, de luni si pana miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, au loc pichetari simultane la sediul Guvernului si la cel al USL. In 29 octombrie, intre orele 10.00 si 12.00, vor fi proteste la sediul Guvernului, iar in 30 octombrie, de la 11.00 la 13.00, la sediul USL. Protestele vor continua in 6 noiembrie cu un miting de amploare in Piata Victoriei, urmat de un mars pe traseul Calea Victoriei - Piata Constitutiei.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"La acest protest vom avea sprijinul studentilor si facem apel si la parinti, si la intreaga societate civila sa ni se alature, pentru ca revendicarile noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor romanilor", a spus presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
De asemenea, sindicalistii cer modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa duca la cresterea calitatii actului de instructie si educatie si a gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor.
Reprezentantii FSLI sustin ca principalele modificari care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, precum si introducerea posibilitații dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.
Sindicalistii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.
"Aceasta este singura solutie pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica", sustin reprezentantii FSLI. Acestia mai arata ca se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, avand in vedere faptul ca actualele venituri ale acestei categorii de salariati "le permit un trai sub limita de subzistenta".
Sindicalistii mai cer depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invațamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici.
De asemenea, FSLI mai cere regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerințelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant anunta in 23 octombrie ca a obtinut toate aprobarile de la Primaria Capitalei pentru actiunile de protest anuntate, astfel incat, in 6 noiembrie, aproximativ 10.000 de cadre didactice si studenti vor iesi in strada.
Si sindicalistii Federatiei "Spiru Haret", nemultumiti de posibilitatea neindexarii salariilor in 2014, ameninta cu actiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului scolar.