Bursa pe care o vor primi elevii defavorizați care nu adună peste 10 absențe pe semestru

Ultimul update: Joi 02 August 2018 20:11
Data publicarii: Joi 02 August 2018 19:29
Categorie: Social

Elevii din familiile defavorizate vor primi de la Ministerul Educaţiei 4000 de lei pe an, dacă merg la şcoală şi nu adună mai mult de 10 absenţe pe semestru.

Măsura va fi luată pentru a reduce rata abandonului şcolar şi a fost anunţată joi de ministrul Valentin Popa, care şi-a făcut bilanţul primelor luni de mandat. Potrivit acestuia primele burse vor fi acordate în februarie 2019.

Bursele fac parte din Programul "Calitate şi echitate pentru performanţa în şcolile din mediul rural", în valoare de 220 de milioane de euro iar finanţarea vine de la Comisia Europeană.

Ministrul Educaţiei: "Sunt propuse 200.000 de burse, câte 50.000 pe semestru, în valoare de 2000 de lei fiecare, nu tuturor. Doar elevilor care au promovat semestrul, care au mai puţin de 10 absenţe şi care au un venit pe membru de familie, mai mic de 600 de lei."

Şi profesorii vor fi motivaţi. Astfel, cei care vor accepta să predea în mediul rural, vor fi plătiţi cu ora, pe lângă salariul de bază, dacă sunt deja angajaţi la o şcoală de la oraş. Astfel, un profesor care va preda 10 ore pe săptămână la ţară va putea câştiga extra peste 4000 de lei/lunar.

Ministrul Educaţiei: "Se va asigura o plată motivantă, de până la 112 lei net/oră deoarece vom plăti atât o oră de predare, cât şi o oră de pregătire a orei de predare. Se va adăuga un spor de mobilitate, bugetat deja în proiect, de până la 20%, în funcţie de izolarea localităţii."

Măsurile au ca scop reducerea abandonului şcolar. Totuşi, ministrul nu a vorbit despre îmbunătăţirea calităţii învăţământului, astfel încât şcoala să devină atractivă pentru copii.

Pe de altă parte manualele de clasa a 6-a alese de specialiştii ministerului şi publicate de editura de stat nu au ieşit tocmai pe placul ministrului.

Ministrul Educaţiei: "Din punctul de vedere estetic sunt foarte frumoase, din punctul de vedere al conţinutului, cred că puţin cam încărcate ...aşa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem.”

Ministerul nu a reuşit să facă nici învăţământul profesional suficient de atractiv. Din cele 40.000 de locuri puse la dispoziţie în învăţământul profesional şi dual, doar 18.000 au fost ocupate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Sfanta Parascheva
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
moaste Sf. Parascheva
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar
Hramul Sfintei Parascheva. Credincioșii cred că de ziua ei are o putere mai mare
Mobilizare impresionantă pentru Roxana, fetița din Vaslui care își dorea un piure cu carne. ”O casă nouă până de Crăciun”