Bolnavii din Romania pot ramane fara medicamente compensate de luna viitoare din cauza unei taxe
Motiv serios de ingrijorare pentru milioane de bolnavi din Romania, care risca sa ramana fara medicamente compensate de luna viitoare.
Reprezentantii companiilor farmaceutice arunca manusa, si ameninta ca nu vor mai livra doctorii vitale daca vor fi obligati sa plateasca o taxa dubla din profitul pe care il au. Cu alte cuvinte, sa vireze statului, peste 400 de milioane de euro, fata de 250 de milioane, platite anul trecut. In disperare de cauza, asociatiile pacientilor, ameninta cu proteste.
Practic, romanii care isi platesc asigurarile de sanatate risca sa nu mai poate cumpara in regim compensat peste 2400 de medicamente pentru inima, boli digestive sau infectii grave.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Deja nu mai sunt antivomitive pentru bolnavii de cancer, anumite tratamente pentru boli endocrine", spune Vasile Barbu, de la asociatia pentru protectia pacientilor.
Doctoriile nu vor disparea doar ca se vor vinde la liber. Asta inseamna ca numai cei care si le vor permite se mai pot trata.
S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca autoritatile si reprezentantii industriei farmaceutice nu s-au inteles in privinta taxei de clawback, pusa pe profit. Daca in 2011 a fost de 250 de milioane de euro, acum trece de 400 de milioane de euro reprezentind 33 la suta din totalul vinzarilor de pilule compensate din Romania.
Reprezentantii companiilor farmaceutice spun ca autoritatile ii obliga ca toate sumele cheltuite peste bugetul alocat de CNAS pentru compensate sa fie suportate de ei, adica sa-si asume gaurile negre din sistem.
De cealalta parte, autoritatile medicale sustin ca acest mod de taxare nu a fost inventat in Romania si ca se practica inclusiv in Portugalia Ungaria, Danemarca sau Franta.
"Daca nu se rezolva, bolnavii vor organiza proteste in strada", spune Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor Cronici.
Problema va fi transata intre Ministerul Finantelor, cel al Sanatatii si seful Guvernului care ar trebui sa gaseasca o solutie cat mai repede.