Datele despre telefoane si e-mailuri, inregistrate. Guvernul vrea sa stie cu cine si cand vorbesti
Informatiile despre toate telefoanele pe care le dam si e-mailurile pe care le trimitem vor fi inregistrate intr-o baza de date, potrivit unui proiect propus de Guvern. Datele ar fi folosite la nevoie in dosarele de terorism sau crima organizata.
Autoritatile au mai propus o lege similara care a fost considerata neconstitutionala. Ne incalca secretul corespondentei si dreptul la exprimare.
Proiectul de lege spune ca operatorii de telefonie si furnizorii de internet vor inregistra informatiile despre convorbiri si mesaje.
De exemplu, in cazul unei convorbiri pe mobil se vor inregistra numerele de telefon ale celui care suna si ale celui sunat, data, ora si durata apelului. In plus pentru fiecare dintre cei doi se inregistreaza numarul antenei care preia semnalul - adica pozitia lor geografica.
In cazul mesajelor trimise prin e-mail, se vor inregistra ora si durata conectarii, adresele de internet ale calculatoarelor si tipul conexiunii. Toate aceste date se vor pastra sase luni si nu vor cuprinde si continutul acestora, spun autoritatile.
"Chiar daca retinem niste date timp de sase luni, o facem pentru cetateni. Pentru protectia lui, pentru siguranta cetateanului", a explicat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.
Conform proiectului, companiile de comunicatii trebuie sa asigure pastrarea datelor in deplina siguranta, ceea ce insemna cheltuieli suplimentare care s-ar putea duce in tarife.
"De aici, costurile foarte mari de administrare, ei sunt obligati ca aceste date sa le pastreze in conditii de securitate deosebita. Nu este ca si cum ai pastra morcovii sau ceapa in depozitele de marfuri", a declarat directorul executiv al Asociatiei Internet Providerilor, Gheorghe Serban.
Romania incearca de fapt sa aplice o directiva europeana privind inregistrarea datelor, emisa in 2006, dupa atentatele din Madrid si Londra. Majoritatea tarilor Uniunii o respecta. Exceptie fac, pe langa noi, germanii si cehii care au aceleasi probleme constitutionale.
Citeste si:
OCDE: Economia mondiala va cunoaste socuri majore. Furtuna geomagnetica, unul dintre scenarii
Beyonce a innebunit 170.000 de fani la festivalul Glastonbury. VIDEO
Bac 2011: Calculeaza-ti nota la proba de limba romana. Cum se rezolva subiectul al III-lea