Vezi la ce riscuri te expui atunci cand intri pe retelele de socializare
Aproape zilnic auzim ca hackerii au spart baza de date a unei institutii ori au atacat un site celebru. Insa nu doar companiile sunt expuse riscurilor: modul cum ne stocam datele face si din noi, oamenii de rand, tinte usoare.
De fiecare data cand va accesati e-mailul, intrati pe retele sociale sau vizionati un program TV online, intrati intr-un spatiu virtual, deschis oricui, de oriunde. De fapt, accesati informatii stocate in servere din diverse parti ale lumii, de catre companii care se ocupa cu asa ceva. Se numeste "cloud", adica nor, iar limba romana nu i-a gasit inca un echivalent.
Harris Corporation, din Statele Unite, gazduieste informatii pentru 500 de companii si agentii guvernamentale americane.
Un utilizator obisnuit, de exemplu, stocheaza fotografii in serverele Facebook sau arhiva de convorbiri in serverele Yahoo. Si totusi, un pret exista. John Abell, jurnalist la revista Wired: "Puteti presupune ca cineva vede informatiile dumneavoastra. Si ca se pot pierde".
Pe masura ce stocarea informatiilor pe internet in servere aflate la distanta devine tot mai populara, informatile sunt tot mai greu de protejat.
Ca sa fiti in siguranta, vizitati numai site-uri de incredere. Ganditi-va de doua ori inainte de a de a publica pe internet sau de a pune intr-un e-mail informatii sensibile. Iar daca stocati in spatiul virtual documente importante, pastrati copii, pentru siguranta. Pana la urma insa, cea mai buna metoda de a va asigura ca nimeni nu are acces la documentele dumneavoastra este sa le pastrati in calculatorul de acasa.