OCDE: Economia mondiala va cunoaste socuri majore. Furtuna geomagnetica, unul dintre scenarii

Ultima actualizare: 30-06-2012 04:27
Furtuna solara

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata intr-un raport recent ca vor exista socuri in viitor, care avea consecinte grave.

Raportul, intitulat "Viitoarele socuri mondiale", analizeaza cinci posibile riscuri majore pentru anii viitori, respectiv o pandemie, un atac cibernetic vizand o infrastructura critica, o criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica.

"Impactul economic al unor evenimente precum criza financiara sau o posibila pandemie va fi amplificat de globalizare", se arata intr-un comunicat al OCDE.

Pericolul unei pandemii a fost scos in evidenta de epidemia de pneumonie atipica din 2002, care s-a propagat rapid din Hong Kong in restul lumii, pe masura ce calatorii contaminati au revenit in tarile de origine.

"Numarul tot mai mare al metropolelor foarte populate, in special in Asia, amplifica acest risc", in special la Dhaka, Manila si New Delhi, orase intens vizitate pentru afaceri, turism si migratie, explica OCDE.

Raportul mentioneaza si impactul secetei din Rusia, care a distrus o cincime din recolta de grau a tarii in 2010, ceea ce a dus la cresterea preturilor alimentelor la nivel mondial si la revoltele sociale din Orientul Mijlociu.

Aceste socuri necesita noi abordari, pentru imbunatatirea cooperarii si coordonarii internationale, potrivit OCDE, care preconizeaza "sisteme de alertare rapida".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO