Batrana din Gorj care traieste la lumina lumanarii. Cum a ajuns sa aiba singura casa din sat neracordata la curent


Ultimul update: Luni 28 Noiembrie 2016 07:05
Data publicarii: Vineri 25 Noiembrie 2016 17:00
Categorie: Stiri Sociale

Poate parea greu de crezut, dar inca exista case in Romania care nu au fost racordate niciodata la reteaua de electricitate. Este si cazul unei batrane de 78 de ani din Gorj, care traieste si acum la lumina lumanarii.
 

A ramas singura in casa in care a trait alaturi de sotul ei, iar pensia de 500 de lei nu ii ajunge pentru plata bransarii la retea.

Maria Gavan locuieste singura in localitatea Balanesti de peste 2 decenii, de cand i-a murit sotul. Cei doi copii ai femeii au plecat in lumea larga, iar ea a trebuit sa se descurce cum poate.

Maria Gavan : "Am avut gaz intr-un timp, apoi am continuat cu lumanari ca nu se mai gasea gaz si ma patimesc asa cu lumanari."

Batrana nu este insa complet rupta de civilizatie. Aproape in fiecare seara merge la barul din sat pentru a privi si ea la televizor emisiunile preferate.

Maria Gavan: "Pe la 17:30 ma duc la magazin, la un bar acolo au televizor."

Pentru ca nu are energie electrica, biata femeie nu poate tine acasa nici macar un frigider. Asa ca a invatat sa gateasca putin si, eventual, sa isi pastreze mancarea intr-un loc mai racoros.

Maria Gavan: "Eu nu am frigider, decat tin acolo jos, la racoare sau bag in partea cealalta, la racoare si va gatiti putin da, put."

Pentru ca e singura casa din comuna care nu e racordata la reteaua de electricitate, autoritatile locale ii promit acum batranei sprijin. Oameni cu suflet i-au spus deja ca ii vor face cadou un televizor de indata ce va avea casa iluminata.

Costurile cu racordarea la reteaua de electricitate si obtinerea tuturor avizelor se ridica la 3000 de lei. Banii vor fi suportati din bugetul comunei, batrana promitand ca, ulterior, isi va chibzui pensia pentru a putea plati factura lunara.

 


 

Tags: curent, casa, gorj,

VIDEO PROTVPLUS.RO