Bani de la UE pentru reabilitarea blocurilor. Proprietarii, nevoiti sa suporte 30% din costuri
182 de milioane de euro sunt la dispozitia primariilor pentru reabilitarea blocurilor pana la sfarsitul anului. Banii vin de la Uniunea Europeana, iar proprietarii apartamentelor vor fi nevoiti sa suporte cel mult 30% din costuri.
In Sectorul 3, locatarii din 32 de blocuri au depus la primarie actele ca sa primeasca finantare europeana pentru reabilitarea termica. Chiar daca acest lucru presupune ca ei sa suporte o parte din costuri, oamenii spun ca s-au saturat sa astepte ziua in care primaria sa vina si sa le reabiliteze blocul gratuit.
90% dintre proprietarii unui bloc au spus da reabilitarii contracost. Cei care se impotrivesc vor fi obligati sa plateasca si ei, in rate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costul reabilitarii este suportat in proportie de 60% de UE. Restul revine primariei si asociatiilor de proprietari. In functie de veniturile pe care le au si de costul apartamentului, locatarii vor plati intre 10 si 30% din costul reabilitarii.
De pilda, daca jumatate dintre proprietarii unei cladiri au un venit pe membru de familie intre 150 si 350 de euro, vor suporta 20% din suma.
La o suprafata de 60 de metri patrati si un cost minim de 60 de euro pe metru patrat, pretul de pornire pentru un apartament va fi de 3.600 de euro, din care 720 reprezinta contributia proprietarilor.
In Sectorul 3 acestia pot da banii si in 5 ani, fara dobanda.
In cazul unei lucrari executate impecabil, suma platita pentru reabilitare devine mica in comparatie cu economiile care se vor face la intretinere.
Suma alocata de Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului, pentru investitii in eficienta energetica a blocurilor este de 182 de milioane de euro, din care 22,8 milioane ii revin regiunii Bucuresti-Ilfov.