Blocurile vor fi in continuare reabilitate termic cu garantia statului, a anuntat Guvernul

Dată publicare: 13-03-2012 18:59
Dată actualizare: 10-10-2012 13:46


Reabilitare Termica

Guvernul a decis sa continue si in acest an acordarea de garantii pentru lucrarile de reabilitare termica a blocurilor, in limita unui plafon total de garantare de 200 milioane lei.

Pentru lucrari de reabilitare structural-arhitecturala a cladirilor de locuit, plafonul de garantii a fost stabilit la 100 milioane lei.

Decizia a fost luata in sedinta de marti a Guvernului. Conform legii, lucrarile la anvelopa cladirilor de locuit sunt finantate in proportie de 10% din surse proprii ale proprietarilor beneficiari si de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de acestia cu garantii guvernamentale si dobanda subventionata.

Garantiile sunt acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor IMM, fiind valabile inclusiv pentru lucrari de reabilitare termica.

Perioada de rambursare a creditului este de maximum cinci ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor, un astfel de credit putand fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari, prin hotararea a minimum 90% dintre membrii asociatiei de proprietari, cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale.

Plafoanele maxime ale unui credit sunt echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.100 euro/camera de locuit, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari, si echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 4.400 euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

Daca lucrarile prevad si masuri de reabilitare termica ale imobilului, plafoanele maxime sunt echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.850 euro/camera de locuit, pentru credite solicitate de asociatiile de proprietari, si echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 7.400 euro pentru cladirea-locuinta unifamiliala.

Pentru anul 2011, plafonul total al garantiilor care pot fi emise pentru lucrari de acest tip a fost de 100 milioane lei.

In luna august a anului trecut, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, stabilind ca astfel de garantii si subventii sa fie acordate si pentru credite contractate in vederea lucrarilor de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO