Banca antiseismica, solutia unui inventator roman pentru a-i proteja pe elevi in caz de CUTREMUR
O banca antiseismica - este solutia gasita de un inventator roman, pentru ca elevii sa scape nevatamati in cazul unui cutremur.
Ideea nu este deloc noua. Japonia, o tara lovita frecvent de seiseme puternice, are deja in unele institutii de invatamant, banci de doua ori mai rezistente decat cele normale. Problema este ca daca Romania ar decide sa schimbe tot mobilierul, cheltuiala statului s-ar ridica la cateva sute de milioane de euro.
Daca specialistii se contrazic cand vine vorba despre ce ar trebui sa faca elevii in caz de cutremur, ei bine, aceasta banca inlatura orice indoiala. In timpul cutremurului, elevul se va baga sub ea si va impinge o etajera. Astfel, o sa fie protejat de toate fatetele bancii si niciun obiect nu o sa-l loveasca.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Pentru aceasta inventie, cercetatorul roman Mircea Manolescu a primit medalia de aur la concursursul international de inventica de la Bruxelles din 2006 si numeroase alte diplome.
Pentru ca dintotdeauna i-a fost frica de cutremure, tot el este cel care a inventat si cusca antiseismica. In cazul bancii scolare, aceasta poate fi folosita si in locuinte pe post de birou.
Cu un cost de aproximativ 200 de euro, o astfel de banca ar crea insa o cheltuiala mare in sistemul de invatamant. Un calcul simplu arata ca inlocuirea tuturor bacilor din scolile noastre ar goli bugetul din educatie cu cateva sute de milioane de euro.
Inventatorul sustine ca banca antiseismica poate rezista la prabusirea unei cladiri de patru etaje, dar reprezentantii institutului de cercetare in constructii sustin ca nu aceasta este mai buna idee pentru siguranta copiilor in scoli.
Japonezii au introdus, totusi, din 2005 niste banci special construite pentru a proteja copiii in caz de cutremur. Ele nu seamana deloc cu banca antiseismica a inventatorului roman.