Baba: "Taxele nu se maresc. Facultatile decid daca vor mai multi studenti sau locuri bugetate"

Ultimul update: Joi 19 Iulie 2012 19:38
Data publicarii: Miercuri 11 Aprilie 2012 12:21
Categorie: Social
Catalin Baba

Taxele la universitati nu se maresc, ci raman la latitudinea universitatilor, acestea urmand sa decida daca vor sa aiba mai multi studenti sau mai multe locuri bugetate, a anuntat, miercuri, ministrul Educatiei, Catalin Baba.

"Universitatile pot sa decida daca impart granturile de studiu, astfel incat sa aiba un numar mai mare de studenti, sau daca nu le impart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua aceasta decizie. Dupa cum stiti, in senatul universitar, 25% sunt reprezentanti ai studentilor. Practic, va fi o decizie luata de cadre didactice si studenti, iar ea poate avea in vedere fie mentinerea numarului de granturi, fie fractionarea unei proportii din aceste granturi", a explicat Baba, inaintea reuniunii cu rectorii institutiilor de invatamant superior de stat si particular.

Demnitarul a reamintit faptul ca, in anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, insa finantarea va fi la fel ca in 2011. Totodata, unele universitati de top vor primi un numar de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. "Grantul este mai mare anul acesta decat alocarea pe student echivalent din anii trecuti. Practic, se aloca o suma mai mare, respectiv 4.000 de lei, fata de 2.500 de lei, cat se aloca pana acum pentru fiecare grant", a precizat ministrul Educatiei.

Baba a atentionat, totusi, ca universitatile nu pot inmatricula mai multi studenti decat capacitatea de scolarizare.

Intrebat daca marirea grantului nu va duce si la marirea taxelor, ministrul Educatiei, a spus ca "nu". "Din contra. Nu poti sa faci un invatamant de calitate cu 2.500 de lei pe student, in situatia in care in UE se aloca de cinci ori mai mult. (...) in acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o faza de tranzitie. Probabil, in anii viitori, ar trebui sa creasca. Este vorba despre bani pe care statul ii da pentru fiecare student pentru un invatamant de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculata de catre Consiliul National pentru Finantare in invatamantul Superior", a mai spus Baba.

Demnitarul a precizat ca, in Romania, costurile per student variaza intre 2.000 si 5.000 de lei. La Medicina, de pilda, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, intre 1.500 si 1.700 de lei, costul real fiind in jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.

Ministrul Educatiei a vorbit si despre intalnirea de miercuri cu rectorii universitatilor din invatamantul de stat si particular, precizand ca aceasta este prima reuniune a lui cu sefii universitatilor nou alesi si cu cei realesi. "Vom discuta aspecte privind finantarea institutiilor de invatamant superior. Anul acesta, conform Legii educatiei nationale, se introduce un mecanism de finantare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, si nu pe locuri bugetate", a mai spus ministrul Educatiei.

Alte discutii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea si ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cat si despre modul prin care cadrele didactice capata dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situatia posturilor didactice din invatamantul superior de stat si particular. "Cadrele didactice trebuie sa indeplineasca, potrivit Legii educatiei nationale, niste standarde si niste criterii foarte precise in ceea ce priveste activitatea de cercetare stiintifica, publicatii cu relevanta internationala si activitate didactica", a explicat Catalin Baba.

Catalin Baba Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Locul fara taxa din facultate se transforma in GRANT. Cati bani vor scoate studentii din buzunare
Locul fara taxa din facultate se transforma in GRANT. Cati bani vor scoate studentii din buzunare
LISTA cu numarul de studenti care pot fi inscrisi din toamna la facultatile de stat
LISTA cu numarul de studenti care pot fi inscrisi din toamna la facultatile de stat
Admiterea la facultate se schimba de anul acesta. Afla noile criterii date de Ministerul Educatiei
Admiterea la facultate se schimba de anul acesta. Afla noile criterii date de Ministerul Educatiei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Instanta
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
visuri la cheie
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă
Mesajul transmis de un copil de 7 ani, părăsit de mamă. Trăiește într-o sărăcie cruntă
Motivul pentru care un tânăr spaniol a decis să aleagă Iașiul pentru bursa Erasmus
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute