Baba: "Taxele nu se maresc. Facultatile decid daca vor mai multi studenti sau locuri bugetate"
Taxele la universitati nu se maresc, ci raman la latitudinea universitatilor, acestea urmand sa decida daca vor sa aiba mai multi studenti sau mai multe locuri bugetate, a anuntat, miercuri, ministrul Educatiei, Catalin Baba.
"Universitatile pot sa decida daca impart granturile de studiu, astfel incat sa aiba un numar mai mare de studenti, sau daca nu le impart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua aceasta decizie. Dupa cum stiti, in senatul universitar, 25% sunt reprezentanti ai studentilor. Practic, va fi o decizie luata de cadre didactice si studenti, iar ea poate avea in vedere fie mentinerea numarului de granturi, fie fractionarea unei proportii din aceste granturi", a explicat Baba, inaintea reuniunii cu rectorii institutiilor de invatamant superior de stat si particular.
Demnitarul a reamintit faptul ca, in anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, insa finantarea va fi la fel ca in 2011. Totodata, unele universitati de top vor primi un numar de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. "Grantul este mai mare anul acesta decat alocarea pe student echivalent din anii trecuti. Practic, se aloca o suma mai mare, respectiv 4.000 de lei, fata de 2.500 de lei, cat se aloca pana acum pentru fiecare grant", a precizat ministrul Educatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Baba a atentionat, totusi, ca universitatile nu pot inmatricula mai multi studenti decat capacitatea de scolarizare.
Intrebat daca marirea grantului nu va duce si la marirea taxelor, ministrul Educatiei, a spus ca "nu". "Din contra. Nu poti sa faci un invatamant de calitate cu 2.500 de lei pe student, in situatia in care in UE se aloca de cinci ori mai mult. (...) in acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o faza de tranzitie. Probabil, in anii viitori, ar trebui sa creasca. Este vorba despre bani pe care statul ii da pentru fiecare student pentru un invatamant de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculata de catre Consiliul National pentru Finantare in invatamantul Superior", a mai spus Baba.
Demnitarul a precizat ca, in Romania, costurile per student variaza intre 2.000 si 5.000 de lei. La Medicina, de pilda, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, intre 1.500 si 1.700 de lei, costul real fiind in jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.
Ministrul Educatiei a vorbit si despre intalnirea de miercuri cu rectorii universitatilor din invatamantul de stat si particular, precizand ca aceasta este prima reuniune a lui cu sefii universitatilor nou alesi si cu cei realesi. "Vom discuta aspecte privind finantarea institutiilor de invatamant superior. Anul acesta, conform Legii educatiei nationale, se introduce un mecanism de finantare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, si nu pe locuri bugetate", a mai spus ministrul Educatiei.
Alte discutii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea si ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cat si despre modul prin care cadrele didactice capata dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situatia posturilor didactice din invatamantul superior de stat si particular. "Cadrele didactice trebuie sa indeplineasca, potrivit Legii educatiei nationale, niste standarde si niste criterii foarte precise in ceea ce priveste activitatea de cercetare stiintifica, publicatii cu relevanta internationala si activitate didactica", a explicat Catalin Baba.