Locul fara taxa din facultate se transforma in GRANT. Cati bani vor scoate studentii din buzunare
Din toamna, in universitatile de stat vor fi mai putine locuri fara taxa, semn ca scoala romaneasca nu mai este deloc gratuita. Este rezultatul unei hotarari de guvern, care schimba regulile de finantare in invatamantul superior.
Maria nu a terminat liceul, dar se gandeste deja la facultate. Spera din tot sufletul ca va obtine un loc fara taxa.
''Sunt tineri care nu au banii lor si nici parintii nu-si permit. M-am gandit sa ma angajez, dar nu as mai avea timp de scoala. Nu mi se pare corect sa platesc," spune Maria Verginia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din toamna, Ministerul Educatiei nu va mai finanta locurile in facultati, ci va acorda granturi pe care universitatile le vor putea utiliza dupa bunul plac. Problema este ca unii studentii care au fost pe locuri finantate 100% de stat ar putea fi nevoiti sa plateasca anumite taxe.
Fata de anul trecut, dispar aproape 17.000 de locuri fara taxa pentru ca Ministerul Educatiei a marit grantul, adica subventia data de stat pentru un student, de la 2.800 la 4.000 de lei.
"Universitatile pot imparti sumele primite, in asa fel incat un student poate beneficia de un grant complet sau unul fractionat. Spre exemplu, el plateste 1.000 de lei, universitatea, 3.000," a declarat Catalin Baba.
Tinerii vor fi obligati sa obtina medii mari daca nu vor sa-si plateasca singuri scolarizarea. Reprezentantii universitatilor inca lucreaza la stabilirea regulilor.
"Noi speram ca numarul de locuri pe care l-am avut anul trecut sa fie acelasi, dar daca va fi afectat vom fi nevoiti sa solicitam studentilor un cuantum, nu stim care va fi, speram ca unul foarte mic", spune Mihnea Costoiu, Rectorul Universitatii Politehnica, Bucuresti
''Dezavantajul fata de anii trecuti este in faptul ca 400 din cei 1000 vor avea finantatrea integrala, iar ceilalti 600 vor avea doar 50 %," a spus profesor doctor Sorin Cimpeanu, rectorul Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti.
Sunt insa si rectori care spun ca indiferent de decizia ministerului nu vor introduce taxe suplimentare.
''ASE-ul ramane la principiul sau de ca taxa cu care un student intra intr-un ciclu de invatamant sa nu se schimbe pana la finalul facultatii'', declara Florina Mohanu, Director de Comunicare si Relatii Publice al Academiei de Studii Economice, Bucuresti.
Reprezentantii universitatilor se tem ca noua legislatie ii va incuraja pe tineri sa mearga spre invatamantul privat, unde de multe ori pretentiile financiare sunt mult mai mici.