Locul fara taxa din facultate se transforma in GRANT. Cati bani vor scoate studentii din buzunare


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 10:07
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2012 07:19
Categorie: Stiri Sociale

Din toamna, in universitatile de stat vor fi mai putine locuri fara taxa, semn ca scoala romaneasca nu mai este deloc gratuita. Este rezultatul unei hotarari de guvern, care schimba regulile de finantare in invatamantul superior.

Maria nu a terminat liceul, dar se gandeste deja la facultate. Spera din tot sufletul ca va obtine un loc fara taxa.

''Sunt tineri care nu au banii lor si nici parintii nu-si permit. M-am gandit sa ma angajez, dar nu as mai avea timp de scoala. Nu mi se pare corect sa platesc," spune Maria Verginia.

Modelul de educatie “Made in China” vs modelul vestic. De ce sunt asiaticii sunt mai destepti decat ai nostri

Din toamna, Ministerul Educatiei nu va mai finanta locurile in facultati, ci va acorda granturi pe care universitatile le vor putea utiliza dupa bunul plac. Problema este ca unii studentii care au fost pe locuri finantate 100% de stat ar putea fi nevoiti sa plateasca anumite taxe.

Fata de anul trecut, dispar aproape 17.000 de locuri fara taxa pentru ca Ministerul Educatiei a marit grantul, adica subventia data de stat pentru un student, de la 2.800 la 4.000 de lei.

"Universitatile pot imparti sumele primite, in asa fel incat un student poate beneficia de un grant complet sau unul fractionat. Spre exemplu, el plateste 1.000 de lei, universitatea, 3.000," a declarat Catalin Baba.

Tinerii vor fi obligati sa obtina medii mari daca nu vor sa-si plateasca singuri scolarizarea. Reprezentantii universitatilor inca lucreaza la stabilirea regulilor.

"Noi speram ca numarul de locuri pe care l-am avut anul trecut sa fie acelasi, dar daca va fi afectat vom fi nevoiti sa solicitam studentilor un cuantum, nu stim care va fi, speram ca unul foarte mic", spune Mihnea Costoiu, Rectorul Universitatii Politehnica, Bucuresti

''Dezavantajul fata de anii trecuti este in faptul ca 400 din cei 1000 vor avea finantatrea integrala, iar ceilalti 600 vor avea doar 50 %," a spus profesor doctor Sorin Cimpeanu, rectorul Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti.

Sunt insa si rectori care spun ca indiferent de decizia ministerului nu vor introduce taxe suplimentare.

''ASE-ul ramane la principiul sau de ca taxa cu care un student intra intr-un ciclu de invatamant sa nu se schimbe pana la finalul facultatii'', declara Florina Mohanu, Director de Comunicare si Relatii Publice al Academiei de Studii Economice, Bucuresti.

Reprezentantii universitatilor se tem ca noua legislatie ii va incuraja pe tineri sa mearga spre invatamantul privat, unde de multe ori pretentiile financiare sunt mult mai mici.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44
Amna a lansat un nou single "Cumpăr timp"

Amna: "Timpul pierdut nu se mai reucperează niciodată"


04:55
Reacția Iuliei Albu după ce s-a scris că a fost terorizată și umilită de iubit

19:43
Oana Lis, prima terapie în calitate de psiholog. Radu Ciucă și Daniel Nicolăină, primii ei pacienți

05:31
Rețeta Chef Hadad, "Porumbel clasic în stil Maroc"

15:26
Chef Hadad izbucnește în lacrimi pentru că Jeremy părăsește competiția

08:17
Primul finalist la Masterchef care se salvează este Ionuț. A reușit să prepare cel mai gustos desert care a fost pe placul juraților

08:31
Roata norocului i-a luat pe concurenți prin surprindere. Ingredientul la care se oprește roata va trebui să devină vedeta farfuriei

04:30