Au renuntat la Romania ca sa ajute saracii din Africa: "Ne-au murit copii in brate de foame"
"Ne-au murit copii in brate din cauza foamei si am zarit prunci aruncati de vii la gunoi". Sunt marturiile socante ale unei familii de romani, care a mers in Africa pentru a da o mana de ajutor celor fara nicio sansa.
Au ales sa traiasca acolo, au construit cantine si gradinite si i-au invatat pe copii sa manance si sa se spele.
Nu sunt insa singurii care fac astfel de gesturi. Ajutati de diferite ONG-uri, sute de romani merg in fiecare an sa aduca o raza de speranta in zonele cu probleme.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
"Cand familiile lor sau copiii au parte de hrana "masa bogatului" cum ii spuneam noi. Masa bogatului insemnand o masa gatita pe zi. In Malawi daca ai parte de o masa fiarta sau prajita inseamna ca esti un om bogat", spune Emilian.
Loredana si Emilian Marianciuc au plecat in octombrie 2006 in Malawi, in centrul Africii. Asta dupa ce Emilian a fost acolo 2 ani studentul unei scoli de misiune transculturala.
"Am avut ocazia sa vedem copii abandonati pe strazi, aruncati la gunoi. Am fost izbiti de cruzimea vietii din Malawi", spune Emilian.
Dupa acea experienta a cerut ajutorul unui ONG si impreuna cu sotia sa si copilul lor de numai un an au pornit la drum. Au infiintat o fundatie "Lumina pentru Africa", iar banii care provin din donatii au pus pe picioare o gradinita unde vin zilnic 90 de copii.
"Ne spun mama sau tata. Cand ajungi acolo si vezi 90 de copii fugind la tine, bucurosi, ca a venit tata si aduce mancare si ca vine cineva careia ii pasa de ei. Bucuria si satisfactia pe care o avem acolo intrece orice suma de bani", declarat Emilian.
Nici bolile tropicale, nici viata grea sau clima dificila nu i-au facut sa dea inapoi: "Am trecut prin experiente care ne-au schimbat total modul nostru de a gandi si de a vedea viata. Am trait si experiente dificile si triste cand copii au murit in bratele noastre din cauza foamei."
Si Vlad, la cei 25 de ani ai sai, a ramas impresionat de ceea ce a vazut in Mozambique si a decis ca este timpul sa se implice. Timp de 1 an a facut tot ce ce putea: de la munca de jos pana la a fi dascal pentru copiii de acolo: "Mi s-a parut ceva ce trebuie sa fac, dar asta nu a fost ceva determinat. Simteam ca ceva trebuie schimbat."
In total, cu ajutorul ONG-urilor numarul romanilor care aleg sa mearga in zone defavorizate din Africa sau India creste de la an la an.