Au plecat sa cumpere miel si s-au intors cu ciocanele de pui. Aventurile cumparaturilor pascale pe ultima suta de metri
Cumparaturile in ultimul moment sunt pline de surprize. Unii au plecat cu cateva ore inainte de Inviere dupa un miel intreg si s-au ales cu ciocanele de pui.
Altii au sperat la usturoi verde si abia au gasit, pentru drob, o capatana vesteda, la suprapret. Dupa belsugul din zilele trecute, asa a fost marfa in piete si in magazine, la final de post: putina si vizibil mai scumpa.
Sot si sotie, au alergat zadarnic trei ore prin macelarii... si au prins doar o pasare de 7 kilograme, congelata bocna!
De fapt, multi crestini istoviti erau mai castigati daca jucau la loz in plic... aveau mai multe sanse de a gasi inauntru premiul cel mare, decat marfa dorita la piata.
"Ceapa! Daca mai reusesc sa fac ceva pentru Pastele asta, bine. Daca nu...", spune cineva.
Daca nu, sa nu comenteze mesenii la un stufat fara ceapa. Tataia Ionel deja vanduse tot si pusese un lacat imens la taraba, asa ca e clar, doamna, care lucreaza la banca, nu si-a facut socoteala corect.
Va amintiti ce spuneau cronicarii despre cotropitori - ca secau fantanile si parjoleau holdele. Daca cineva ar face o dare de seama despre Sambata Mare din 2015, ar vorbi probabil despre tarabe golite si rafturi lustruite. Carcase de miel nu mai sunt de vineir, verdeata ioc.
Poate aceasta a fost cheia succesului cumparaturilor din pripa: resemnarea. Era, ce-i drept, putin probabil sa gasesti oameni dispusi sa renunte si la odihna si la speranta unui pret bun si, in final, si la ce aveau scris pe lista urgentelor.
Am avea de invatat noi, orasenii, de la o taranca. A trudit peste an sa scoata ridichi uriase. Asa ca merita sa stea linistita, inainte si dupa Inviere.
In fine, odata incheiat maratonul pentru hrana trupeasca, multi credinciosi au bifat si recuzita pentru hrana spirituala. Pe masura ce se apropia ora inchiderii in magazine, s-a topit si muntele de candele pentru Inviere.
Pietele sunt inchise de cateva ore si precupetii se gatesc deja pentru biserica sau - asa cum ati vazut - sa iasa la restaurant. Majoritatea marilor magazine au incuiat si ele casele de marcat. Cu cateva exceptii, catre care se indreapta acum toti cei care au muncit inclusiv sambata.
Sfatul nostru: sa nu aveti mari asteptari, mai bine cumparati totul gata facut pentru ca ouale vopsite sunt la jumatate de pret, iar drob, fripturi si cozonaci s-au gatit si sambata.
Si in final, un sfat pentru cuplul care, de nevoie, va face de Paste o masa festiva ca americanii, la Ziua Recunostintei: curcanul trebuie tinut intai la dezghetat, apoi la cuptor, cate o ora pentru fiecare kilogram. Asa ca va fi gata duminica la pranz!