Au lasat in urma prieteni si speranta intr-o viata mai buna. Drama copiilor care se intorc in tara
Peste 20.000 de copii, plecati in strainatate alaturi de parintii lor, in cautarea unei vieti mai bune, au acum mari probleme de adaptare.
Din cauza crizei, parintii i-au trimis inapoi in tara. Dar, potrivit unui studiu european, dupa ce au fost plimbati prin mai multe scoli, orase si tari, un sfert dintre ei intampina dificultati grave, de ordin psihologic.
In urma cu cinci ani, parintiii Andreei au luat o decizie care avea sa ii schimbe viata: s-au mutat in Spania, langa Barcelona.
Amandoi isi gasisera acolo de lucru si sperau intr-un trai mai bun. Criza economica le-a dat insa planurile peste cap, asa ca toata familia s-a intors la Brasov.
Pentru Andreea, care acum are 15 ani, schimbarea a fost un soc. Printre straini fata isi facuse prieteni si chiar si un iubit.
Acum, Andreei i-au ramas doar amintirile. Le arata noilor ei colegi din Romania fotografii din zilele fericite.
Prin aceeasi situatie trece si Calin. Acum trei ani, ai lui au decis sa-l ia in Spania. Pe atunci era in clasa a II-a la o scoala din judetul Iasi, iar copilul se topea de dorul lor.
Dupa ce Calin abia s-a obisnuit in noua tara, parintii s-au mutat cu serviciul in alta parte, tot in Spania, dar in alta localitate.
Alti oameni, alta scoala, alti colegi. Au trecut doi ani si familia s-a intors in Romania. O noua schimbare care il bulverseaza pe baiat.
Calin a fost inscris in clasa a VI-a, insa a reusit sa se reintegreze foarte greu si asta numai datorita eforturilor sustinute de profesori. Ca el, mii de copii trec prin aceleasi drame.
Acest studiu, al emigratiei copiilor, facut de mai multe fundatii a ajuns si pe masa responsabililor din Ministerul Educatiei, care incearca sa gaseasca solutii de tipul consiliere psihologica, cursuri intensive de limba romana si specializarea unor cadre didactice in astfel de cazuri. Toate sunt deocamdata pe hartie.