Antrenamente speciale pentru elevii supraponderali din Galati. Cum sunt ajutati sa slabeasca

Ultima actualizare: 08-11-2012 06:59

La Galati, mai multi profesori de sport sustinuti de un ONG au pus la punct un program pentru copiii cu probleme de greutate.

Dupa ce ii selecteaza cu grija, ii ajuta sa slabeasca, si sa capete o forma fizica buna.

In paralel, nutritionistii le spun cum sa manance sanatos, ca sa nu ajunga iar, in aceeasi situatie. De cateva saptamani, zeci de pusti intre 6 si 12 ani au vazut cu usurare primele rezultate. Iar campania s-ar putea extinde in mai multe scoli.

"Suntem atenti, da? Conducerea mingii. Tinem mingea aproape de picior, da? Am ajuns, am oprit mingea si repede inapoi si ma asez la locul meu.", spune un antrenor.

De trei ori pe saptamana, copiii cu probleme de greutate participa la antrenamente special concepute pentru ei, dupa modelul celor de la fotbal.

Apoi dupa fiecare repriza, trebuie sa treaca de proba cantarului.

"Mananc mai mult ciocolata, ca-mi place mai mult. Si biscuiti, si suc, si cipsuri", spune un copil.

Profesorii spun ca aproape jumatate dintre copii sunt in aceasta situatie.

"Noi am examinat un numar de 500 de elevi, dintre care 220 sunt cu o dezvoltare fizica armonioasa." - Florin Andronic, profesor de educatie fizica.

Ajutati si de un medic nutritionist, pustii supraponderali sunt invatati in primul rand sa renunte la dulciuri, in favoarea fructelor si legumelor proaspete. Iar dupa o luna, rezultatele se vad.

Nutritionistii spun ca parintii ar trebui sa fie atenti la greutatea copilului inca din primul an de viata.

"Sa nu cumparam deloc dulciuri, sa nu facem dulciuri. Copilul obez va deveni in urmatorii 10 ani copilul diabetic. Sau tanarul diabetic. Iar in urmatorii 20 de ani bolnavul de inima, de afectiuni cardio-vasculare", spune dr. Magdalena Morosanu, medic nutritionist.

"In urma ultimelor studii, 25% dintre romani sunt obezi, 50% au probleme de greutate si ocupam locul 3 in Europa in privinta obezitatii copiilor. - Radu Turcescu, organizator.

In Occident, educatia fizica are o pondere mare in orar, in vreme ce, in programa scolara romaneasca, elevii din clasele 1-7 fac doua ore de sport pe saptamana, iar cei din clasele 8-12, doar una.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO