Au buletine de Galati, dar stau in Braila. Situatia absurda a locuitorilor unui cartier ANL transformat intr-un mare esec
O poveste frumoasa spusa de politicieni acum 15 ani s-a transformat intr-un mare esec al administratiei locale din Braila.
Cartierul "Dimitrie Cantemir" a inceput ca un proiect care promitea peste 7.500 de locuinte, un spital, scoli, gradinite, hotel si centre comerciale. Ce a iesit? Un loc dezolant, vopsit in culori vii, doar in campaniile electorale.
Cartierul Dimitrie Cantemir pare aruncat undeva in camp, intre Galati si Braila. Cei care locuiesc in acele blocuri trebuie sa isi ia rovinieta, daca merg cu masina acasa, pentru ca intra pe Drumul National dintre cele doua orase. Au parte si de momente tensionate: in unele perioade, din paduricea pe care o vedeti alaturi, vin mistretii catre blocurile de locuinte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Locatarii au si alte probleme. Au buletine de Galati, dar stau in judetul Braila. Platesc taxe in Galati, dar au nevoie de autorizatii de constructie din Braila.
Dumitru Nicolae, fostul primar al Galatiului: "Proiectul a fost gandit intr-un singur fel - il faci acolo sau nu-ti dam bani. Scurt pe doi."
Autoritatile au construit insa doar 348 de locuinte din cele peste 7.500, anuntate initial. Nici pomeneala de spitale, scoli sau gradinite. Mai mult, in scurt timp, apartamentele au inceput sa se degradeze.
Acum doi ani o bucata de tavan s-a desprins si era cat pe ce sa provoace o tragedie.
Chirias: "Este de mantuiala. O data ce a cazut atata bucata de tavan. Puteam sa fim raniti. Mai ales fetita, fiind mica, daca ii cadea o bucata din asta de tencuiala."
Un alt esec este statia de epurare, acum doar un bazin plin cu apa murdara, care reprezinta un real pericol. Revoltator este ca, in 2007, primaria a incheiat un contract cu o firma si a platit peste 2,3 milioane de lei. Statia, insa, nu a aparut niciodata, iar societatea care trebuia sa o construiasca si-a declarat demult falimentul.
Marius Stan, primarul Galatiului: "Stiti foarte bine, am facut plangere penala, sesizare penala, de aproape patru ani de zile pentru acea statie de epurare care a fost platita in integralitate fara a fi realizata."
Printre balarii si gunoaie, haituiti de cainii comunitari si uitati pe un camp, oamenii vad cum proiectul zonei metropolitane Galati-Braila s-a transformat, in timp, intr-un loc dezolant, vopsit frumos pe dinafara din patru in patru ani, cand unii sau altii au nevoie de voturi.