Cartierul uitat de primarie, unde strazile nu au nici nume. Ce s-a intamplat cu promisiunile facute de ANL
In conditiile in care multe familii tinere din Romania stau in chirie sau cu parintii, zeci de cartiere incepute de stat de o vesnicie sunt si acum neterminate
Aceste constructii ar fi trebuit sa reprezinte o alternativa. Din pacate, proiectele mult promise sunt ori in santier, ori prost facute. Cazul cel mai relevant pentru modul in care ANL-ul a construit astfel de proiecte este cartierul Henri Coanda din capitala. Un mamut rezidential de 1200 de case amplasat jumatate in sectorul 1 al capitalei, jumatate in Voluntari unde timp de 13 ani autoritatile au ignorat aproape toate obligatiile din contracte. Asta a facut ca toti cei care au indraznit sa se mute aici, vorbim de aproximativ 120 de oameni, sa traiasca ca in vestul salbatic.
Sorin s-a mutat de cativa ani aici. "Primaria a reusit sa incaseze banii pentru autorizatiile de constructii dupa care a uitat de noi”, spune el. “La un moment dat constructorul a avut bunul simt sa isi declare insolventa si mi-a spus de aici incolo prietene te descurci cu paza noi nu iti mai asiguram nimic.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ne aflam pe o strada care nici macar nume nu are. Cat vezi cu ochii e bezna. Niciuna din aceste case nu pare a fi locuita, insa totusi cine si-a cumparat aici o proprietate a avut grija in primul rand sa isi instaleze alarme. Proiectul Henri Coanda a fost lansat in 2003. In 2004 s-au trasat cateva drumuri. Primele fundatii si-au facut aparitia prin 2007 iar primele constructii cu acoperis prin 2010. Oamenii au curent, dar cam atat.
“Primaria Sectorului 1, cat si Consiliul Judetean Ilfov, au refuzat sa asigure finantarea lucrarilor de executie ce le revin. Acest refuz a aparut chiar si in situatia in care autoritatile publice locale au finantat serviciile de proiectare aferente lucrarilor tehnico-edilitare."
Asta declara cei de la Agentia Nationala de Locuinte, care sustin ca Primaria Municipiului Bucuresti a fost desemnata sa finalizeze acest colos imobiliar. A fost organizata asadar o noua licitatie pentru proiectarea si executia utilitatilor iar noile termene sunt 2017.
In Brasov, de pilda, gasim terenuri pe care ar fi trebuit sa se inalte locuinte ani dar care au fost abandonate inainte de inceperea constructiilor.
Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: “Din pacate ANL nu a mai avut fonduri pentru a investi acolo. Expirase si termenul pana la care Ministerul Apararii ne pusese la dispozitie acel teren. S-a prelungit cu 10 ani, tot nu au fost bani."
Situatii la fel de controversate intilnim in multe judete din tara.