Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă
Atenţie când şi de unde cumpăraţi ciuperci. Ploile puternice din ultima vreme au afectat în anumite situaţii, spun specialiştii, şi ciupercile comestibile.
În plus, au apărut multe ciuperci otrăvitoare, capcane mortale pentru cei care nu le cunosc. Mai mult, din cauza precipitaţiilor abundente, sporii ciupercilor otrăvitoare pot ajunge pe ciupercile comestibile şi rămân lipiţi pe ele chiar şi în urma spălării.
Culegătorii vând ciupercile pe marginea drumului, cu preţuri între 10 şi 25 de lei, în funcţie de soi. Cumpărătorii nu ştiu însă că se expun unor pericole.
Ploile abundente din ultima vreme au dus substanţele toxice de la ciupercile otrăvitoare la cele comestibile. De pildă, cei care văd urme de mucegai pe ciuperci trebuie să renunţe la ele.
Din păcate, unii oameni cred că pot deosebi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile cu oţet sau o linguriţă de argint.
”Le verific acasă cu un pic de oţet, usturoi şi dacă se înverzesc nu îi folosesc."
Dar toxicologii avertizează că oamenii îşi pun viaţa în pericol. Aceste metode nu pot spune dacă ciupercile sunt otrăvitoare.
Dr. ing. Melania Oltean, Oficiul Fitosanitar Maramureș: "Nicio metodă empirică, fierberea, introducerea legumelor, ceapă ori usturoiul sau introducerea lingurilor din argint nu diminuează toxina din ciupercă."
Intoxicaţia cu ciuperci prezintă două serii de simptome. Primele afectează sistemul nervos şi debutează foarte repede, de obicei în primele ore. Pot varia de la somnolenţă până la comă. Apoi cele digestive, care se manifestă în general la peste 12 ore de la consum: greţuri, vărsături, diaree, deseori confundate cu tulburări intestinale.
Medicii spun că singurele ciuperci sigure sunt cele care se vând în unităţile de alimentaţie publică.