Atentie! Fructe confiate cu probleme, puse la vanzare in Romania

19-02-2010 00:00

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare au intrat in alerta, dupa ce colegii lor din Cehia i-au anuntat ca in Romania au intrat cinci tone de caise deshidratate cu probleme.

Fructele au fost tratate cu sulfiti peste limita maxima.
In atentia specialistilor este un singur lot de caise uscate: STILLA NATURA, importat de cehi din Turcia si identificat cu seria 09 20 10.

Din cele cinci tone de caise uscate care au intrat in Romania, inspectorii sanitar-veterinari au reusit sa retraga trei tone. Importatorii nostri au apucat totusi sa trimita restul de doua tone in magazine din 30 de judete din tara.

Testele de laborator confirma ca producatorul a tratat fructele cu sulfiti ca sa le creasca termenul de valabilitate.
Doza este infima dar, totusi, periculoasa, dupa cum spun chimistii. Alimentele care contin sulfiti peste limita legala le pot face necazuri in special, persoanelor alergice si celor cu imunitatea scazuta.

Sulfitii E222, E226 si E227 sunt compusii chimici folositi frecvent in conservarea alimentelor. Primele date ale anchetei arata ca producatorul din Turcia ar fi folosit aditivi alimentari in exces. Din teste a rezultat ca producatorul a depasit doza maxima admisa cu 194 de miligrame.

Ancheta continua. Inspectorii din Cehia incearca sa afle daca fructele au fost ambalate in Turcia sau in Europa. In felul acesta pot stabili cine a incalcat procedurile.


VIDEO PROTVPLUS.RO