Atentie, calculatorul va poate programa copilul la psiholog!
Cei mici au tendinta, spun specialistii, sa se comporte la fel ca personajele violente pe care le vad prea mult in jocurile sau desenele animate accesate pe computer.
"Te impusc, te bat sau te omor" sunt expresii folosite adesea de copii, iar parintii nu stiu unde le-au auzit. Si psihologii sunt ingrijorati pentru ca au pacienti de la gradinita. Au observat ca, intre parinti si calculator, cei mai multi dintre copii aleg ultima varianta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Copiii nu mai adorm inconjurati de papusi, ascultand povesti. Calculatorul i-a cucerit de mult.
In Oradea, de exemplu, medicii psihologi spun ca au de-a face cu o situatie mai grava decat se asteptau. Zilnic, cel putin doua familii apeleaza la ajutorul unui psiholog. Iar in oras sunt zeci de specialisti.
"Intrebati ce le lispeste cel mai mult, 58% spun ca televizorul, iar 16% calculatorul. Copiii spun ca nu merg la bunici pentru ca nu au calculator si nu rezista. Au dificultati de concentrare, sunt obraznici si violenti chiar si cu parintii", ne spune psihologul Daniela Bara.
In multe cazuri, prima greseala o fac parintii, care "isi planteaza copiii in fata televizorului si uita de ei. In momentul in care ceva nu ii iese, poate recurge la ceea ce a vazut in desen, sa injure, sa foloseasca cuvinte agresive", avertizeaza la randul sau Lucia Alb - psiholog.
Parintii afla de la psihologi ca nu trebuie sa-si lase copiii in fata calculatorului. Cei mici au tendinta sa imprumute gesturi sau vorbe de la personajele unor jocuri violente din lumea virtuala si sa creada ca asa este normal sa se comporte in viata reala.
Vezi aici un material despre cum se ajunge la violenta juvenila.
Citeste aici portretul stirileprotv: "Violenta web 2.0 - Dau cu pumnul deci exist
Tu cat timp iti lasi copilul in fata calculatorului?